Dit moet je weten over de Copa América 2019
De Copa América, de Zuid-Amerikaanse variant op het Europees Kampioenschap voetbal, gaat vandaag van start. Voor gastland Brazilië is de openingswedstrijd tegen Bolivia op vrijdag slechts een horde op weg naar de negende titel.
Maar er zijn meer kapers op de kust. Zoals Chili, de winnaar van de laatste twee edities, Colombia, Uruguay en aartsrivaal Argentinië.
Wie doen er mee?
Tien Zuid-Amerikaanse landen doen standaard mee aan de Copa América. Sinds 1993 wordt dat aantal aangevuld met een aantal landen van een ander continent.
Meestal zijn dat Noord- en Midden-Amerikaanse landen, maar dit jaar gingen de uitnodigingen naar de twee landen die later de finale van de Azië Cup zouden spelen: winnaar Qatar en Japan.
De laatste heeft het vizier inmiddels gericht op de Olympische Spelen in Tokio van volgend jaar en is present met een jonge selectie zonder sterspelers. Geen Ritsu Doan dus, maar wel Yuta Nakayama (PEC Zwolle) en Ko Itakura (door FC Groningen afgelopen seizoen gehuurd van Manchester City).
De drie poules in de Copa América
Poule A | Poule B | Poule C |
Brazilië | Argentinië | Uruguay |
Bolivia | Colombia | Ecuador |
Venezuela | Paraguay | Japan |
Peru | Qatar | Chili |
Wie zijn de blikvangers?
Of het nou de tranen zijn op de bank, terwijl zijn teamgenoten met 7-1 worden afgedroogd door de ontketende Duitsers. Of de brede lach van troost, nadat hij zijn land op dezelfde plek de olympische voetbaltitel heeft geschonken. Wie Brazilië zegt, zegt Neymar.
Maar Neymar raakte in de aanloop naar de Copa geblesseerd. Niet getreurd, want de 'Goddelijke Kanaries' worden nog steeds gevormd door wereldsterren. Neem doelman Allison, Roberto Firmino, Thiago Silva, Dani Alves, Willian, Fernandinho, Gabriel Jesus... en dat is nog maar een kleine greep.
Bij Argentinië zullen alle ogen natuurlijk gericht zijn op Lionel Messi. De sterspeler van Barcelona vormt in de nationale selectie al jarenlang een spitsenduo met Sergio Agüero, maar de enige titels die zij met Argentinië pakten waren de wereldtitel bij het WK onder 20 in 2005 en een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 2008.
Messi en Agüero zijn inmiddels 31 jaar oud en de tijd begint te dringen om een grote prijs binnen te slepen. De afgelopen zes edities van de Copa América werd Argentinië maar liefst vier keer tweede.
Lang was het de vraag of Luis Suárez het toernooi in Brazilië zou halen. De Uruguayaan miste de laatste competitiewedstrijden van FC Barcelona, onderging een operatie aan zijn meniscus, maar lijkt tijdig hersteld.
Wie ook net op tijd terug lijkt, is de Colombiaan James Rodríguez. Het seizoen van de middenvelder, die Bayern München zal gaan verlaten, werd getekend door opeenvolgende blessures.
Of Alexis Sanchez ook zijn rentree voor het Chileense voetbalelftal kan maken, dat is nog onduidelijk. Een enkelblessure speelde de aanvaller van Manchester United parten, maar hij heeft goede hoop te kunnen spelen. Bondscoach Reinaldo Rueda toonde zich in ieder geval optimistisch.
Welke spelers uit de eredivisie doen er mee?
De blessure van de Braziliaanse sterspeler Neymar biedt kansen voor Ajax-aanvaller David Neres. In het laatste oefenduel in aanloop naar de Copa in eigen land scoorde de buitenspeler zijn eerste interlanddoelpunt.
Mede-Ajacied Nicolás Tagliafico is al een tijdje een zekerheidje bij Argentinië. De verdediger, die in mei zijn handtekening zette onder een verbeterd contract bij de Amsterdammers, zal samen met Messi op jacht gaan naar de titel.
Renato Tapia gaat ook naar de Copa América. De door Feyenoord aan Willem II verhuurde middenvelder is in het Peruaanse elftal al jaren een belangrijke speler. Na het WK in Rusland wordt het Zuid-Amerikaans kampioenschap het tweede grote toernooi voor de 23-jarige middenvelder. De vorige Copa América miste hij vanwege een knieblessure.
Uruguay neemt PSV'er Gastón Pereiro mee naar Brazilië. De middenvelder kwam inmiddels acht keer uit voor zijn vaderland en scoorde daarin vier doelpunten, maar was nog nooit actief op een eindtoernooi.
Waar wordt er gespeeld?
Brazilië is het gastland van de 46ste editie van de Copa América. De Zuid-Amerikaanse landen spelen in zes verschillende stadions in vijf verschillende steden verspreid over het land.
Opmerkelijk genoeg werkt Brazilië zelf zijn groepsduels niet in het iconische Maracanã af, maar in het Morumbi-stadion in São Paulo. Als het gastland als eerste eindigt in de poule, zal het pas in de finale in de beroemde voetbaltempel in Rio de Janeiro te bewonderen zijn.
De overige wedstrijden zijn in Belo Horizonte, Salvador en Porto Alegre.