Noord-Korea vuurt raketten af en lijkt zich te richten tot Trump
Noord-Korea heeft een serie projectielen afgevuurd boven zee, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Vermoedelijk gaat het om korteafstandsraketten.
Volgens legerofficieren werden de projectielen gelanceerd vanuit de stad Wonsan, aan de oostkust van Noord-Korea. De raketten vlogen vervolgens 70 tot 200 kilometer ver en landden in de Japanse Zee.
Het Japanse ministerie van Defensie zegt dat de projectielen niet in de buurt van de Japanse kust zijn gekomen en dat er geen verdere dreiging is. Het Zuid-Koreaanse leger analyseert de details van de lanceringen nog samen met het Amerikaanse leger.
Correspondent Sjoerd den Daas noemt de aanval een sterke provocatie. "Dit is de eerste raketlancering sinds het najaar van 2017. Sindsdien hielden de Noord-Koreanen zich gedeisd, in de hoop tot een deal te kunnen komen met Washington en sanctieverlichting te kunnen uitonderhandelen. Nu de gesprekken geklapt zijn, is het de Noord-Koreanen er alles aan gelegen om zich weer in een sterke onderhandelingspositie te manoeuvreren."
'Tactisch wapen'
De Amerikaanse president Trump sprak gisteren in een telefoongesprek met zijn Russische collega Poetin nog over Noord-Korea. De presidenten vinden allebei dat het regime van Kim Jong-un afstand moet doen van zijn kernwapens.
Poetin sprak Kim eind april nog persoonlijk op een top in de Russische stad Vladivostok. Twee eerdere ontmoetingen tussen Kim en Trump leidden tot weinig resultaten op het gebied van denuclearisering of het verlichten van de sancties tegen Noord-Korea.
Vorige maand voerde het Noord-Koreaanse regime ook al een test uit met een "nieuw type tactisch geleid wapen", zo meldden staatsmedia in het land toen. De term tactisch wapen wordt vaak gebruikt voor korteafstandsraket.
Kim heeft gezegd dat zijn land geen nucleaire wapens of intercontinentale raketten meer zal testen. Volgens persbureau AP wil de Noord-Koreaanse leider met de lancering van de korteafstandsraketten mogelijk zijn onvrede kenbaar maken met de VS zonder de afspraken te schenden.
Gerichte uitnodiging
Den Daas wijst erop dat Kim geen langeafstandsraket heeft afgevuurd en dat hij zijn belofte dus niet gebroken heeft. "Daarom moet je dit denk ik vooral ook zien als een gerichte uitnodiging vanuit Pyongyang aan het adres van de Amerikaanse president Trump: kom met ons praten en doe dat onder onze voorwaarden, anders zullen we de frequentie van onze testen weer opvoeren."
De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben eerder al geroepen dat het Noord-Koreaanse volk sterk en volhardend is, en zou kunnen leven "op water en zuurstof" alleen.