NOS NieuwsAangepast

Europees Parlement wil af van het verzetten van de klok

Het Europees Parlement is voor het afschaffen van het verzetten van de klok in 2021. De beslissing om te kiezen voor bijvoorbeeld een permanente zomertijd is aan de lidstaten zelf, maar het parlement wil voorkomen dat er in Europa een lappendeken aan tijdzones ontstaat. Een speciale commissie zou daar voorstellen voor moeten doen.

Het onderwerp komt nu eerst aan de orde in een overleg van de Europese ministers van Verkeer. Het lijkt er niet op dat die het voorstel op korte termijn zullen overnemen, waardoor het maar de vraag is of er in 2021 een besluit ligt.

Peiling

Vorige zomer stelde de Europese Commissie al voor op te houden met het verzetten van de klok. Dat was gebaseerd op een peiling onder 4,6 miljoen Europeanen. 84% van de ondervraagden, de meesten uit Duitsland, wilde dat het twee keer per jaar omschakelen zou ophouden.

CDA-Europarlementariër Annie Schreier-Pierik, die zich heeft ingezet voor afschaffing, is ingenomen met het besluit. Ze wijst erop dat wetenschappers zeggen dat het verzetten van de klok niet goed voor het bioritme van de mens.

Het is volgens haar niet aangetoond dat invoering van de zomertijd energiebesparend is. Nederland en België kennen sinds 1977 een zomertijd. Sinds 1996 wordt in de Europese Unie in het laatste weekend van maart en oktober de klok vooruit- en achteruitgezet.

Met een permanente wintertijd wordt het in de zomer (nog) eerder licht, maar ook vroeger donker. Bekijk de verschillen:

Wat betekent altijd zomer- of wintertijd voor het tijdstip dat de zon opkomt en ondergaat?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl