Bondscoach Mayonnade legt uit tijdens een time-out
NOS Sport

Dynamisch handbal en fastbreak; Oranjes wapens onder nieuwe bondscoach Mayonnade

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

De afgelopen week trainden de Nederlandse handbalsters voor het eerst onder de nieuwe bondscoach, de pas 35-jarige Fransman Emmanuel Mayonnade. Zijn missie: het creatieve, dynamische handbal, waar Oranje de afgelopen jaren zo bekend om stond en veelal om werd geprezen, laten terugkeren. Met als belangrijkste wapen: de fastbreak.

Zaterdagavond, 19.15 uur. De avond is nog jong, maar toch zit Mayonnade (of 'Manu', zoals hij genoemd wil worden) vermoeid onderuitgezakt in een stoel in het Club City Hotel in het Duitse Oldenburg. Zojuist heeft hij zijn tweede oefenwedstrijd als bondscoach afgewerkt en nipt verloren (29-28). "Of ik moe ben? Heel erg."

De afgelopen week was er dan ook een vol nieuwe indrukken. Met tactische besprekingen, videoanalyses, stevige trainingen en twee oefeninterlands tegen Duitsland. Met maar één doel voor Oranje: de speelstijl van Mayonnade - razendsnel en creatief spel - zo snel mogelijk eigen maken. "Je moet je kop gebruiken. Het gaat niet alleen om snel rennen, je moet erbij nadenken."

Nieuwe handbalcoach Mayonnade wacht uitdagende opgave

Terug naar vorige week dinsdag. In het Groningse dorp Ten Boer staat de eerste veldtraining van de Nederlandse handbalsters op het programma. En al gauw wordt duidelijk wat Mayonnade van plan is. "Als de training begint, is het meteen rennen", vertelt Lois Abbingh, een van de dragende speelsters. "Ja, rennen... Dat is wat minder, hè", vult die andere ster, Estavana Polman, lachend en met een knipoog aan.

Wapen

Mayonnade (hippe sneakers, vlot kapsel en trendy baardje) traint namelijk veel op de snelle tegenaanval, de zogeheten fastbreak. Een wapen waarmee Oranje onder oud-bondscoach Henk Groener menig topland liet bibberen en waar de Franse coach groot fan van is. "Als we de fastbreak beheersen, denk ik echt dat we prijzen gaan pakken", vertelt Mayonnade.

Wat is het geheim van de perfecte fastbreak? Mayonnade legt uit: "Je moet goed kijken hoe een aanval zich ontwikkelt, weten wanneer je moet starten. Het gaat om anticiperen. Er moet een goede pass en loopactie zijn, maar er moet ook een plan achter zitten. Ik ken speelsters met een goede uitbraak die niet hard rennen. En ik ken snelle dames die geen goede counter hebben."

Een uitgebreid gesprek met de nieuwe bondscoach Emmanuel Mayonnade

Een week lang traint Oranje keihard, drie keer fysiek en zes keer handbaltechnisch. Mayonnade: "Het is veel lopen, lopen, lopen. Handbal is niet te leren uit een boekje, het is geen theorie. Ik geloof erin om de speelsters vrij te laten. Er zijn kaders, ik kan streng zijn. Maar binnen de regels mag iedereen zijn vrijheid pakken."

Ups en downs

Door die vrijheid excelleren juist frivole speelsters als Polman. "Dat vind ik fantastisch", glundert ze. Dat blijkt wel uit de beide confrontaties met Duitsland, waarin ze tweemaal tien keer scoort. Op vrijdagavond swingt Polman in een uitverkocht en sfeervol MartiniPlaza in Groningen. Oranje wint (29-26), maar speelt geen grootse partij.

Mayonnade: "Het ging met ups en downs. Ik wil dat we agressiever in de defensie spelen. We krijgen te veel goals tegen. Het is belangrijk dat we winnen, maar er is nog veel werk te doen."

De Nederlandse ploeg eet in het Club City Hotel in Oldenburg

Een dag later, op zaterdagochtend, reist Oranje af naar Oldenburg voor de tweede confrontatie met de Duitsers. Een wedstrijd die Nederland dramatisch begint. In de eerste helft geeft het team geen enkel moment thuis en wordt het door de Duitse machine van bondscoach Groener overrompeld en afgetroefd.

Het sterke wapen aan Duitse kant? De perfect uitgevoerde fastbreak.

Langs de kant windt Mayonnade zich meermaals op. Toch is hij niet het type dat in de rust, bij zeven goals achterstand, ontploft in de kleedkamer. "Nee, hij blijft vrij rustig", vertelt Abbingh. "Maar wat hij zegt en de manier waarop hij dat doet maakt duidelijk: dit kan echt niet."

Rustig mensenmens

Mayonnades karaktereigenschap is inmiddels benoemd. Hoe is hij verder als mens? Polman: "Hij is heel duidelijk in wat hij wil, wat hij van ons verwacht en wat-ie absoluut niet wil." Abbingh: "Hij heeft mensen snel door. Hij besteedt veel tijd aan praten, leert de speelsters snel kennen."

Een 'mensenmens' dus, maar wel een die ervoor waakt te dicht op de groep te zitten. Dat benadrukt zijn assistent met wie hij ook bij Metz samenwerkt, de Russische Yekaterina Andryushina, door de Nederlanders al liefkozend 'Katja' genoemd. "Manu en ik willen niet te dicht op de groep zitten. We laten ze hun gang gaan, als meiden onderling. We zijn niet te close met sommige speelsters, iedereen is gelijk aan elkaar."

De ploeg wandelt van het hotel naar de EWE Arena in Oldenburg. Links Mayonnade en assistent Yekaterina Andryushina

Niet voor niets werkt Mayonnade bij Metz samen met acht sterren van de Franse nationale ploeg, regerend wereld- en Europees kampioen. Speelsters die elders veel meer geld kunnen verdienen, maar hun huidige coach daarboven verkiezen.

"Dat zegt veel over hem als trainer", vindt Abbingh. "Hij is heel serieus, dus die meiden zullen het ongetwijfeld naar hun zin hebben met hem." Polman lacht: "Dan doet-ie toch iets goed, hè. Anders blijven ze daar niet. En nu hebben wij hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl