Minder volwassen rokers en overmatige drinkers, meer zwaarlijvigen
Het aantal volwassenen dat rookt of overmatig drinkt is het afgelopen jaar licht afgenomen. Dat staat in de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.
Het afgelopen jaar gaf 22,4 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder aan te roken, van wie 71,6 procent dagelijks. Een jaar eerder rookte 23,1 procent van de volwassenen in Nederland.
44,2 procent gaf aan nooit gerookt te hebben, 33,4 procent rookte ooit in het verleden.
In 2018 gold 8,2 procent van de volwassenen volgens de door hen zelf opgegeven alcoholconsumptie als overmatig drinker, tegen 9,2 procent in 2017. Het aantal zware drinkers bleef stabiel op 9 procent.
Ruim vier op de vijf gaf aan in de voorgaande twaalf maanden alcohol te hebben gedronken. 8,5 procent dronk nog nooit.
Iets meer dan de helft van de Nederlanders (50,2 procent) had het afgelopen jaar overgewicht, een lichte stijging vergeleken met de 48,7 procent een jaar eerder. 15 procent had obesitas, tegen 13,9 procent het jaar ervoor.
Nationaal Preventieakkoord
Het aantal rokers, overmatige en zware drinkers en mensen met overgewicht en obesitas lag in 2018 nog ver boven de doelen voor 2040, die in het Nationaal Preventieakkoord zijn opgenomen. Dat akkoord werd gesloten tussen staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid en zo'n zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven.
In het akkoord staat onder meer dat het roken en overmatig en zwaar drinken onder volwassenen in 2040 moet worden teruggedrongen naar maximaal 5 procent. Het percentage mensen met overgewicht moet naar hooguit 38 procent worden teruggebracht. De doelstelling voor mensen met obesitas ligt op maximaal 7,1 procent.