Zwemster Toussaint eist schadevergoeding FINA na misser in dopingzaak
Zwemster Kira Toussaint heeft een schadeclaim neergelegd bij de internationale zwemfederatie FINA, omdat ze ten onrechte werd verdacht van dopinggebruik. Haar advocaat Michiel van Dijk bevestigt de claim. Hoe hoog die is, wil hij niet zeggen.
"We wachten nog op de formele afwikkeling van de zaak door het antidopingpanel van de FINA. Dat is belangrijk. Daarna gaan we met de FINA in gesprek om de gemaakte kosten vergoed te krijgen. We hebben aan de vordering nog geen datum gehangen", zegt Van Dijk. "In het geval van Toussaint gaat het om tienduizenden euro's."
De zwemster testte op 2 november positief op het middel tulobuterol, nadat ze in Peking een wereldbeker over 50 meter rugslag had gewonnen. Bij Toussaint werd een minieme hoeveelheid tulobuterol (0,000000001 gram) aangetroffen. Het middel staat op de dopinglijst en is bedoeld om de luchtwegen te verwijden.
Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen sprake is van tulobuterolgebruik. Bij de dopingtest ontstond verwarring door andere, toegestane medicatie die door Toussaint wordt gebruikt.
Toussaint miste door de affaire de WK kortebaan, waar ze door haar prestaties kansrijk was voor podiumplaatsen en dus prijzengeld.
In eerste instantie richten Toussaint en Van Dijk nu hun pijlen op de FINA, de overkoepelende sportbond. Van Dijk hoopt dat de zweminstantie gehoor geeft aan het verzoek tot schadevergoeding. "Het is lastige materie", geeft de advocaat aan over de financiële afwikkeling van de schuldvraag.
Internationaal moeras
"De FINA wijst ongetwijfeld naar WADA, het mondiale anti-dopingagentschap. Die zal weer wijzen naar het Chinese lab dat het onderzoek deed. De Chinezen zullen zeggen dat ze de controles op verzoek van de FINA hebben uitgevoerd en alleen de bevindingen daarvan heeft overgedragen. Je loopt het risico in een internationaal moeras weg te zakken", zegt Van Dijk.
De advocaat stond afgelopen jaar ook shorttrackster Yara van Kerkhof bij in haar strijd om haar onschuld te bewijzen. Van Kerkhof raakte rond de Spelen van Pyeongchang (2018) verwikkeld in een zaak die ontstond door afwijkende bloedwaarden.
De internationale schaatsunie ISU sprak de shorttrackster uiteindelijk vrij, maar WADA legde zich daar niet bij neer. Die organisatie stapte naar het internationaal sporttribunaal CAS. Later trok WADA de beroepszaak alsnog in. De hele affaire duurde anderhalf jaar.
Claim bij ISU
Van Dijk heeft namens Van Kerkhof ook een claim tot schadevergoeding neergelegd bij de ISU. Tot op heden heeft hij niets gehoord van de internationale schaatsunie, die onder leiding staat van de Nederlander Jan Dijkema.
Ook het CAS moet zich, bijna een half jaar na dato, nog uitspreken over het toewijzen van een schadeloosstelling.
De advocaat laat doorschemeren dat de zaak-Van Kerkhof een veelvoud van de zaak-Toussaint heeft gekost. "We zijn voor de zaak bij het CAS voor onderzoeken bijvoorbeeld naar Amerika gegaan, hebben expertise binnengehaald, hoogtekamers afgehuurd, testen laten doen in laboratoria in Dresden, in Gent, bij het AMC in Amsterdam. Daar hangt een rekening aan."
De shorttrackster gaf zelf aan haar prijzengeld van de Olympische Spelen, waar ze twee medailles veroverde, en spaargeld geïnvesteerd te hebben om aan te kunnen tonen dat ze geen dopingzondaar was.
Oplossing voor sporters zoeken
Van Dijk is van mening dat er in Nederland een regeling moet komen waar topsporters gebruik van kunnen maken als ze in een situatie als Van Kerkhof en Toussaint verzeild raken. De kosten zijn doorgaans enorm.
"Een rechtsbijstandverzekering is niet voldoende. Die dekt vaak alleen de eerste kosten, maar je praat in deze gevallen over grote bedragen. Voor sporters als Toussaint en Van Kerkhof is dat niet op te brengen." De advocaat heeft het onderwerp inmiddels bij sportkoepel NOC*NSF neergelegd.