NOS Nieuws

Overdosissen zware pijnstiller oxycodon flink gestegen

Het aantal overdosissen en vergiftigingen door de zware pijnstiller oxycodon is het afgelopen jaar met 50 procent gestegen. Dat bevestigt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) na berichtgeving van RTL Nieuws.

Oxycodon is een zware, verslavende pijnstiller uit de groep opioïden, waaronder ook morfine en heroïne vallen. Door een teveel aan oxycodon kunnen mensen ademhalingsproblemen krijgen, in coma raken en mogelijk overlijden.

Het gebruik van het middel is explosief gegroeid. Momenteel wordt het aan bijna een half miljoen Nederlanders voorgeschreven, vijf keer zoveel als in 2008 toen het middel door 93.000 mensen werd gebruikt.

Verslaving

Het aantal vergiftigingen is in diezelfde periode vertienvoudigd van 43 meldingen in 2008 naar 424 vorig jaar. Het aantal ongelukken is twee keer sneller gestegen dan het gebruik is toegenomen. Dat kan duiden op toegenomen misbruik en verslavingsproblematiek.

In werkelijkheid ligt het aantal vergiftigingen waarschijnlijk nog hoger. Het NVIC krijgt alleen meldingen door van artsen, maar er geldt geen meldplicht.

Modeontwerper Evana Kuik kreeg oxycodon als pijnstiller. Ze is er nu vanaf, maar dat ging niet gemakkelijk, vertelt ze in deze video. (Tekst loopt door na de video)

'Overal krijg je kramp, spierpijnen. Het is een struggle waar je doorheen moet'

Deskundigen waarschuwen al langer voor het gebruik van oxycodon. Zij vinden dat het middel te snel wordt voorgeschreven en dat recepten te makkelijk worden herhaald. De grens tussen gebruik en misbruik is vaak dun.

Ook minister Bruins voor Medische Zorg en Sport maakt zich zorgen. Hij heeft aangekondigd maatregelen te nemen om het gebruik van zware pijnstillers terug te brengen. Dit gaat over oxycodon, maar ook over het middel fentanyl, waarvan het gebruik in tien jaar is verdubbeld.

De minister wil 'Amerikaanse toestanden' voorkomen, zei hij eerder. In de VS is pijnstiller- en heroïneverslaving een groot probleem. President Trump zei in 2017 dat het land erdoor in een "noodtoestand voor de volksgezondheid" verkeert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl