Een 17-jarige IS-strijder wordt ondervraagd door het Iraakse leger
NOS NieuwsAangepast

D66 wil wel praten over Trumps verzoek IS-strijders, CDA en CU zien bezwaren

In de coalitie wordt verschillend gedacht over het verzoek van Trump om gevangengenomen IS-strijders uit het eigen land op te nemen en te berechten. Volgens de Amerikaanse president zijn zijn Koerdische bondgenoten anders gedwongen hen vrij te laten, zo zei hij gisteren. Het gaat om een groep van zo'n 800 gevangenen uit verschillende Europese landen die vastzitten in Koerdische kampen in Noord-Syrië.

Coalitiepartij D66 wil dat het Nederlandse kabinet met andere Europese landen gaat praten over het verzoek van de Amerikanen. "We moeten nu in gesprek gaan", zei D66-fractievoorzitter Jetten vanmorgen. Hij vreest dat vrijgelaten IS-strijders door Europa gaan rondreizen. "Als zij onder de radar terugkomen naar Europa, is dat ook voor onze veiligheid absoluut niet verstandig." Ook wil Jetten dat het kabinet in ieder geval gaat zorgen dat de IS-strijders niet vrijkomen.

Niet actief

Het kabinet is tot nu toe niet actief van plan om IS-strijders terug te halen voor berechting, mede omdat het te gevaarlijk is in het gebied. Wel onderzoekt minister Grapperhaus, na verzoek van allerlei instanties, of Nederlandse vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen teruggehaald kunnen worden naar Nederland.

Coalitie over berechting Nederlandse IS-strijders: van praten tot vrees voor veiligheid

Coalitiepartij CDA is gereserveerd over het ophalen en berechten van de gevangenen. CDA-partijleider Buma: "Het grote probleem in Syrië is in de eerste plaats ontstaan, omdat de Amerikanen nu zeggen weg te gaan. Dat opent daar ruimte voor chaos."

De ChristenUnie wijst op de gevaren en weet niet of terughalen veilig is. "Het is een groot risico. Het zijn mensen die oorlogsmisdaden hebben begaan", aldus partijleider Segers. Premier Rutte wilde vanmorgen geen reactie geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl