Noodkreet pulsvissers aan Rutte: praat met Macron en Juncker
Nederlandse pulsvissers doen een dringend beroep op premier Rutte om een Europees verbod op pulsvissen tegen te houden. Ze willen dat hij contact opneemt met de Franse president Macron en EU-Commissievoorzitter Juncker.
Vanmorgen werd bekend dat de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad komende week vrijwel zeker besluiten om pulsvisserij te verbieden. Het Europees Parlement sprak zich vorig jaar al uit voor zo'n verbod.
Pennenstreek
Minister Schouten van Landbouw noemt het verzet in Europa tegen pulsvisserij "Europa op z'n smalst". "Een sector die eigenlijk precies doet wat iedereen wil, namelijk op een heel duurzame manier vissen, met één pennenstreek het werk ontnemen, daar ga ik niet mee akkoord." Ze noemt een verbod een "politiek besluit".
Tegelijkertijd heeft ze weinig hoop dat Nederland een verbod nog kan tegenhouden. "Als het zover komt, zal Nederland pleiten voor een fatsoenlijke overgangsperiode." In zo'n periode kan met de sector naar alternatieve visserijmethoden worden gezocht. Mogelijk zal het kabinet financieel bijdragen aan zo'n onderzoek.
Pulsvissen is een betrekkelijk nieuwe manier om vis te vangen die zich op de bodem ophoudt, zoals zeetong. De vissen worden met een elektrische puls opgeschrikt, waardoor ze omhoog komen en in de netten van de vissers zwemmen. Bij de traditionele manier van vissen gebeurt dat door de trillingen van de kettingen die aan de netten vastzitten.
Pulsvissen is beter voor het milieu, omdat er veel minder brandstof wordt gebruikt en de bodem minder te lijden heeft. Omdat er minder brandstof wordt gebruikt, besparen de pulsvissers 46 procent op hun brandstofkosten.
Het verzet tegen pulsvissen komt van Franse en Britse vissers en een aantal milieu-groeperingen. Die stellen dat er geen vis meer te vangen is als Nederlandse pulsschepen voorbij zijn getrokken. Ook zouden de elektriciteitspulsen alle leven uit de zeebodem doen verdwijnen. Het wetenschappelijk bewijs daarvoor is er niet.
De Nederlandse pulsvissers zeggen in hun brief aan Rutte dat een verbod een klap is voor de hele Nederlandse zeevisserij. "Niet alleen voor de vissers is een verbod rampzalig, het zal doorwerken in de gehele keten van handel en verwerking, de toeleverende industrie, het visserijonderzoek en het visserijonderwijs."