In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Noord-Holland wil metaalbedrijf veel harder aanpakken na overtredingen

Omdat metaalverwerkingsbedrijf Harsco, partner van Tata Steel, de afgelopen tijd dertig keer de regels voor de uitstoot van grafiet heeft overtreden, wordt de dwangsom vervijfvoudigd. Bij elke 'grafietregen' moet Harsco nu 25.000 euro boete betalen.

Vanochtend meldt het Financieele Dagblad dat de provincie Noord-Holland ook een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de grafietuitstoot bij Tata.

Harsco zit op het terrein van Tata Steel en is een belangrijke partner van het staalbedrijf. Aanleiding voor de dertig boetes zijn de 'grafietregens' die vanaf het terrein van Tata neerkomen in Wijk aan Zee en daar veel overlast veroorzaken.

Overlast stoppen

Nadat de provincie meermalen had gewaarschuwd voor de uitstoot, werden vanaf 1 november controles uitgevoerd. Na klachten van omwonenden ging de afgelopen tijd zo nu en dan een inspecteur langs bij Harsco. "De ene keer vonden er geen overtredingen plaats en de andere keer meerdere", zegt een woordvoerder van de provincie.

Door de inspecteurs is vastgesteld dat de regels dertig keer zijn overtreden. Het bedrag van de dwangsom is opgelopen naar 150.000 euro; het maximale bedrag dat de provincie op dit moment kan opleggen. Bij een overtreding moet Harsco nu 25.000 euro betalen. In totaal kan de provincie twaalf van de dwangsommen opleggen, zegt een woordvoerder.

Als Harsco zich dan nog niet aan de regels houdt, worden de boetes nog hoger, zegt de provincie. "Maar de doelstelling is niet om boetes uit te delen, maar om de overlast te stoppen."

Reactie

In een reactie zeggen Harsco en Tata Steel zich "onverminderd" in te blijven zetten om emissies te voorkomen. "De hinder voor de omgeving is inmiddels verminderd door de korte-termijnmaatregelen en het aantal klachten over grafiet is sinds november afgenomen. We werken hard aan de structurele oplossing voor grafietoverlast, door middel van het starten van de bouw van een fabriekshal."

Fiscaal aftrekbaar

De dwangsommen die worden opgelegd zijn fiscaal aftrekbaar, weet de provincie sinds eind vorig jaar. "Wij zijn het daar niet mee eens. We vinden het heel onwenselijk dat de overheid enerzijds een boete oplegt en de andere overheid die boete weer fiscaal aantrekkelijk maakt." Om die reden stuurt het samenwerkingsverband van provincies - het IPO - een brief naar de staatssecretaris van Financiën.

Ernstig milieuprobleem

De provincie doet ook een dringend beroep op het Rijk, zodat strenger kan worden opgetreden tegen de staalgigant en slakverwerker Harsco, meldt NH Nieuws. "Wij zijn van mening dat een gezamenlijke aanpak van het vraagstuk noodzakelijk is om resultaten te kunnen boeken", schrijven Gedeputeerde Staten aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Inwoners van Wijk aan Zee vroegen vorige week in een paginagrote advertentie in de Volkskrant premier Rutte om hulp. "Wij hebben een ernstig milieuprobleem en de lokale en regionale overheid is niet in staat ons te beschermen tegen een van de twee grootste CO2-uitstoters van het land", stond er.

De directeur van Harsco reageerde eerder deze maand bij NH Nieuws op de dwangsommen van de provincie.

Advertentie via Ster.nl