Skateboarden op de Spelen: het levert al veel op, nu nog goud
Veel lol, chillen in het park en samen met vrienden de nieuwste tricks leren. Dat imago hangt aan skateboarden, één waar de beoefenaars zelf volledig achter staan. Maar nu de sport olympisch is, wordt skateboarden serieuzer benaderd. Ook in eigen land.
Om een topsportklimaat te creëren is oud-topvolleyballer Peter Blangé aangesteld. "Er gaat een mooie wereld voor me open. Ik leer een hoop bij", aldus de olympisch kampioen van 1996, die afgelopen jaar nog even werkzaam was als prestatie- en innovatiemanager bij de voetbalbond.
Ingewikkelde materie
"De namen van de trucs is nog ingewikkelde materie, maar ik vind het hartstikke leuk hier bij betrokken te zijn op de achtergrond", aldus Blangé, die zelf overigens nog nooit op een skateboard stond.
En Nederland wil medailles veroveren in 2020. Daarom is vorig jaar een skatepark aangelegd in Den Haag waar de Nederlanders kunnen trainen. Met beton als ondergrond, net als in olympisch Tokio.
Skateboarders zijn hippe dudes en vrijgevochten meiden. Houden zij wel van alle regels die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) oplegt, nu de sport in Tokio op het programma staat?
"Sommigen vonden het heel vet dat skateboarden olympisch werd, sommigen niet. Ik vond het vanaf het begin vet", vertelt Candy Jacobs, één van Nederlands beste skateboarders. "Er komen meer parken, betere wedstrijden en ik kan er misschien geld mee verdienen. Dus voor mij is het alleen maar positief."
Ook Douwe Macaré, het uithangbord van het Nederlandse skateboarden, ziet heil in skateboarden op de Spelen. "Er gaan allerlei deuren open. Ik had het zelf nooit verwacht, maar vind het heel vet dat ik dat mag meemaken in m'n skatecarrière."