Bouwers vreugdevuur: wij hebben ons keurig aan de regels gehouden
De bouwers van het enorme vreugdevuur dat bij de jaarwisseling bijna tot massale branden in Scheveningen leidde, spreken tegen dat ze iets verkeerd hebben gedaan. De toren was niet te hoog, er is niet 's nachts stiekem verder gebouwd en als de brandweer had gezegd dat het vanwege de wind te gevaarlijk was geweest om hem aan te steken, was hij ook niet aan gegaan, zeiden drie organisatoren van Vreugdevuur Scheveningen op een persconferentie.
Ze zeiden dat er over de bouw van de toren van pallets dagelijks overleg was met de gemeente, de brandweer en de politie. De stapel werd uiteindelijk 10.000 kubieke meter groot, zoals de afspraak was.
De organisatoren zeggen dat ze niet konden voorzien wat er is gebeurd:
"Op 30 december verordonneerde de gemeente dat er geen hout meer mocht worden aangevoerd, omdat er toen al 9300 kuub lag. Hij was toen 30 meter hoog", zei Peter van Zaanen van de organiserende stichting. "De laatste drie trailers met pallets, die al bijna bij Scheveningen waren, hebben we toen teruggestuurd. Naast de stapel lag nog 700 kuub en dat hebben we nog naar boven gebracht."
'Zomaar een hoogte'
Dat de stapel 48 meter hoog is geworden en daarmee 13 meter hoger dan was toegestaan, zoals een van de bouwers in het NOS Radio 1 Journaal heeft gezegd, wilden de Scheveningers niet bevestigen. Ook burgemeester Krikke zei gisteren dat de bouwers zich niet aan de afspraken hebben gehouden, door te hoog te bouwen en door ook 's nachts hout aan te voeren.
"Je kan niet met een duimstok gaan meten", klonk het eerst op de persconferentie uit de mond van bouwer Dennis Rog. Later zei Van Zaanen dat hij in de media wel een keer "zomaar een hoogte" heeft geroepen, maar dat dat te maken had met de concurrentiestrijd met het naburige Duindorp, waar ook een vreugdevuur met Oud en Nieuw wordt ontstoken.
Een landmeter uit Almere is ingehuurd om de exacte hoogte en inhoud van de Scheveninger stapel vast te stellen.
Tornado's met houtskool
De bouwers zeggen dat ze alle medewerking geven aan het onderzoek naar het vreugdevuur. "We zijn zelf ook nog volledig in shock. Voor ons is het nog een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Toen het vuur aan ging, was het windstil. Het begon mooi, maar tegen 01.30 uur stak er ineens een wind op uit het noordwesten. Dat leidde tot tornado's met stukken houtskool. Was dat ook gebeurd bij een wat lagere stapel? Waarschijnlijk wel", zei Van Zaanen.
Beelden van zo'n 'vuurtornado' zie je hieronder:
De bouwers willen doorgaan met de vreugdevuren zoals die elk jaar op het strand worden gebouwd. "Het is een traditie, het is saamhorigheid. Daarom willen we alle registers opentrekken om de veiligheid van de Scheveningers te garanderen en hun zorgen weg te nemen. Dit nooit meer."