Verbazing en veel vragen Tweede Kamer over vreugdevuur Scheveningen
In de Tweede Kamer wordt met ongeloof gereageerd op de uit de hand gelopen vreugdevuren in Scheveningen. In de Nieuwjaarsnacht braken in de omliggende buurt branden uit door rondvliegende vuurkooltjes van de opgestapelde houten pallets op het nabijgelegen strand.
Regeringspartij VVD noemt het "wonderlijk" wat er is gebeurd. Gisteren was al duidelijk dat de houtstapel een hoogte had van 48 meter, 13 meter hoger dan is afgesproken in een convenant tussen de gemeente en de organisatie van de vreugdevuren. "Regels zijn regels en die gelden voor iedereen", zegt VVD-Kamerlid Laan. "Er is iets misgegaan en er moet bekeken worden hoe die vergunning is afgegeven."
Opmerkelijk
Oppositiepartij SP zet vraagtekens bij het optreden van burgemeester Krikke. "De handhaving valt onder haar verantwoordelijkheid", zegt SP-Kamerlid Van Raak. "Het is heel opmerkelijk dat dit heeft kunnen gebeuren". Hij benadrukt dat er sprake is geweest van een levensgevaarlijke situatie. "Onschuldig vuur bestaat niet."
Bekijk hier nog eens de beelden van de vonkenregen:
De PvdA zegt dat een ramp maar net is voorkomen. PvdA-Kamerlid Kuiken benadrukt dat bedreigingen en intimidatie nooit een reden mogen zijn om niet in te grijpen. Ze reageert op het NOS-bericht dat de vrees voor ongeregeldheden een rol heeft gespeeld bij de overweging van de gemeente om het vreugdevuur in Scheveningen te laten doorgaan. "Wat er in Scheveningen is gebeurd is vreselijk", zegt Kuiken, die pleit voor een onafhankelijk onderzoek.
Niet echt snugger
Kamerlid Hiddema van Forum voor Democratie was met Oud en Nieuw in het nabijgelegen Noordwijk en is verbaasd dat het vuur aangestoken mocht worden met het stormachtige weer. "Je hoeft niet echt snugger te zijn om te begrijpen dat het misgaat als je bij harde wind landinwaarts een torenhoog bouwwerk in de fik steekt dat zo dicht bij de bewoning staat", zegt Hiddema. Hij is benieuwd naar de argumenten van burgemeester Krikke om toestemming te geven voor het aansteken van de houten pallets.
Partijleider Krol van 50Plus denkt dat het niet zo uit de hand had hoeven te lopen. "Dit was te vermijden. Het is niet goed in de gaten gehouden", zegt Krol desgevraagd. Net als de andere politieke partijen wil hij het door burgemeester Krikke aangekondigde onderzoek naar het vreugdevuur-debacle afwachten en nog geen politiek oordeel geven.
De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil geen inhoudelijke reactie geven, omdat de partij het een lokale aangelegenheid vindt. Andere politieke partijen waren vanwege het kerstreces niet bereikbaar.
Je hoeft niet echt snugger te zijn om te begrijpen dat het misgaat als je bij harde wind landinwaarts een torenhoog bouwwerk in de fik steekt
Regeringspartij CDA betreurt wel dat Oud en Nieuw weer is uitgelopen op een nacht met incidenten en het belagen van politie, brandweer en ambulancepersoneel. CDA-Kamerlid Van Dam wil dat de politie al enkele dagen voor de jaarwisseling ingezet wordt om raddraaiers te bezoeken, hun huis te controleren en illegaal vuurwerk in beslag te nemen.
De SP wil dat er werk wordt gemaakt van de meldplicht. "Wie overlast veroorzaakt, moet van de straat af", zegt Kamerlid Van Raak. De PvdA pleit voor een verbod op zwaar vuurwerk en de inrichting van vuurwerkvrije zones. Ook moet onderzocht worden hoe de veiligheid van de hulpverleners gegarandeerd kan worden.
Gezelliger
Krol van 50Plus vindt het vreselijk wat er is gebeurd en wil een vuurwerkverbod voor consumenten. Hij wil dat er gemeentelijke vuurwerkshows komen, waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. "Het kan zoveel gezelliger."