André Kuipers belde per ongeluk alarmnummer 911 vanuit de ruimte
De Nederlandse astronaut André Kuipers blijkt vanuit de ruimte per ongeluk naar de Amerikaanse alarmcentrale 911 te hebben gebeld. Hij vertelde erover in een gesprek met radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.
In het interview ging het over het contact met aarde. Kuipers zei dat het vanuit het ruimtestation tegenwoordig zo'n 70 procent van de tijd mogelijk is via de satelliet te communiceren. Ook toen hij in de ruimte zat, belde hij af en toe naar de aarde om bijvoorbeeld iemand gedag te zeggen. Daar zitten wat praktische haken en ogen aan, waaronder de grote vertraging op de lijn. "Soms hingen mensen alweer op omdat ze dachten dat ik niets zei. Later begon ik dus al te praten zodra ik het laatste nummer had ingetoetst."
De verbindingen verlopen per satelliet naar het Johnson Space Center van NASA in Houston en mede daardoor ging het bellen een keer mis, vertelde Kuipers. "Als je in de ruimte bent, is het net alsof je via Houston telefoneert. Je toetst dan eerst de 9 voor een buitenlijn, en dan 011 voor een internationale lijn. Maar ja, je zweeft en je moet het intoetsen op een scherm. Dus ik maakte een fout. De volgende dag kreeg ik een e-mailbericht naar boven: heb jij 911 gebeld?"
"Ik had de 0 gemist, en inderdaad kwam er bij de alarmcentrale in Houston een melding: er is iets gebeurd in Johnson Space Center. De beveiliging ging er toen op af. Ze gingen naar de kamer waar het telefoontje vandaan kwam, maar er stond niets. Er lag niemand op de grond, maar daar was wel de lijn waar het ruimtestation binnenkwam. Ik was wel een beetje teleurgesteld dat ze niet naar boven waren gekomen", grapt Kuipers.
De 60-jarige astronaut zat bij Met Het Oog Op Morgen omdat het in 2019 vijftig jaar geleden is dat Neil Armstrong op de maan landde. Als 10-jarig jongetje heeft hij daar niet veel van onthouden, maar wat op hem wel veel indruk maakte waren de beelden van autootjes op de maan van latere vluchten. Kuipers vertelde dat die sporen nog steeds op het maanoppervlakte staan, omdat er geen wind is.
Ook Philippe Schoonejans van ruimteorganisatie ESA blikt terug op de maanlanding van 1969 en noemt het een gevaarlijke onderneming. Volgens hem waren er achteraf gezien grote risico's, maar ging het toch door vanwege de politieke druk. "Een paar keer toen er iets misging vond een half jaar later de volgende lancering alweer plaats. Uiteindelijk is het helemaal goed gegaan, maar ons veiligheidsdenken is wel wat veranderd."
Ontdekkingsreis
Aan Kuipers de vraag wat de maanlandingen de mensheid heeft opgeleverd. Hij vergelijkt het met een reis, zoals die van ontdekkingsreiziger Columbus. Naast het prestige, zoals bij de Amerikanen in 1969 het geval was, is de mensheid altijd op zoek naar nieuwe specerijen, grondstoffen of kennis. "Daarna kan je gaan kijken wat je ermee kunt gaan doen. Mensen zijn verkenners, we hebben oceanen veroverd, woestijnen, het poolgebied, de lucht."
"Tsiolkovski, de man die ooit de raket bedacht, zei al: 'de aarde is slechts de wieg van de mensheid, maar niemand blijft voor altijd in de wieg.' We maken nu gewoon onze eerste baby-stapjes in de verkenning van onze omgeving. Eerst een baan om de aarde, de maan, straks Mars, en verder en verder. Het is gewoon een ontdekkingsreis."