Brexitstemming medio januari, motie van wantrouwen tegen May
De Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis bekendgemaakt dat er in de derde week van januari gestemd wordt over de brexitdeal. Het Lagerhuis zou eigenlijk afgelopen week over de afspraken met de Europese Unie stemmen, maar May koos voor uitstel omdat een meerderheid vrijwel zeker zou tegenstemmen.
Oppositieleider Corbyn reageerde verontwaardigd op de nieuwe datum, die in zijn ogen veel te ver weg is, en diende aan het slot van het debat een motie van wantrouwen in tegen premier May. In de motie wordt haar verweten dat ze het Lagerhuis niet deze week laat stemmen over de brexitdeal. De premier verliet direct na de toelichting van Corbyn en zonder verder nog iets te zeggen het Lagerhuis.
Omdat de motie alleen gericht is tegen de premier en niet tegen de hele regering zijn er geen grote consequenties en gaat het meer om een symbolisch gebaar van afkeuring. De regering beslist of de motie in stemming wordt gebracht. Volgens goed geïnformeerde bronnen is Corbyn van plan een - veel ingrijpender - motie van wantrouwen tegen de regering in te dienen als er geen stemming wordt gehouden over zijn motie van vandaag.
In het urenlange debat in het Lagerhuis sprak May zich nog eens stellig uit tegen een tweede referendum over de brexit. Dat zou "onherstelbare schade" toebrengen aan het publieke vertrouwen, aldus May. Ook zou het land nog verder verdeeld raken als de brexitdiscussie opnieuw moet worden gevoerd. De oppositie reageerde met veel rumoer op de woorden van de premier.
May herhaalde in haar verklaring, die geregeld onderbroken werd door een roerige oppositie, dat de afspraken met de Europese Unie over de uittreding niet "ieders perfecte deal" zijn, maar dat dit het best haalbare resultaat is.
In Labourkringen werd gedurende het hele debat fel gereageerd op de nieuwe datum voor de stemming over de brexitdeal. De oppositie verweet May de stemming zo lang mogelijk te rekken om Lagerhuisleden te intimideren, zodat ze onder tijdsdruk voor de deal zullen stemmen. Ook zou het langdurige brexitproces het bedrijfsleven op kosten jagen, omdat bedrijven zich moeten voorbereiden op een 'no deal'.
Robuuste steun in Brussel
May praatte het Lagerhuis ook bij over de Europese Raad van afgelopen week. Daar drong ze aan op meer garanties dat de zogeheten 'backstop' voor Noord-Ierland - onderdeel van de brexitdeal - niet of zo kort mogelijk wordt toegepast.
Deze noodregeling houdt in dat het Verenigd Koninkrijk en de EU na de brexit tijdelijk een gemeenschappelijk handelsgebied zonder grenzen en tarieven blijven, waarin de Brusselse regels blijven gelden. Deze backstop is voor de oppositie maar ook voor veel brexitgezinde Conservatieven onacceptabel.
May zei dat ze in Brussel veel steun kreeg van de Europese leiders, maar Labourleider Corbyn hield het parlement voor dat May niets heeft bereikt. Hij verweet haar het land in een nationale crisis te hebben gestort.