President Porosjenko inspecteert troepen van het Oekraïense leger
NOS NieuwsAangepast

Porosjenko verbiedt Russen naar Oekraïne te reizen

Oekraïne verbiedt Russische mannen om naar Oekraïne te komen. De maatregel geldt voor Russen tussen de 16 en 60 jaar oud en duurt tot het eind van de staat van beleg, eind december.

President Porosjenko zegt dat hij wil voorkomen dat Russen in Oekraïne "privélegertjes" vormen en onrust veroorzaken, zoals dat in 2014 op de Krim gebeurde. Gewapende mannen bezetten toen overheidsgebouwen in de periode voorafgaand aan de Russische annexatie van de Krim. Achteraf gaf president Poetin toe dat het militairen waren geweest die Moskou had gestuurd.

Geen tegenmaatregel

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er omgekeerd geen inreisverbod komt voor Oekraïners die naar Rusland willen. "Dat zou Rusland zelf ook raken", zegt correspondent David Jan Godfroid. In Rusland wonen en werken veel Oekraïners. De bouw en ook andere sectoren zouden een klap krijgen als Oekraïense werknemers wegblijven.

In Oekraïne zelf is niet iedereen blij met het inreisverbod voor Russen. Er zijn veel gemengde huwelijken van Oekraïners met Russen. Door de maatregel kan familie uit Rusland niet meer op bezoek komen.

De Oekraïense inlichtingendienst SBU heeft huiszoeking gedaan bij de abt van het oudste en grootste Russisch-orthodoxe klooster in Kiev, het Holenklooster van Kiev-Petsjersk Lavra. Abt Pavlo wordt verdacht van het aanzetten tot haat.

Het Russische persbureau Tass meldde gisteren dat de abt zich beklaagt over de druk die de Oekraïense autoriteiten op hem uitoefenen. Ook zou hij worden bedreigd.

De Oekraïense kerk maakt al eeuwenlang deel uit van de Russisch-orthodoxe Kerk, maar wil als gevolg van het conflict met Rusland onafhankelijk worden.

Het Holenklooster van Kiev-Petsjersk Lavra

De relatie tussen Rusland en Oekraïne is al langer gespannen, maar verslechterde zondag. De Russen beschoten en enterden Oekraïense marineschepen die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov wilden varen. De schepen werden in beslag genomen en de bemanningsleden vastgezet. De drie Oekraïense commandanten zijn intussen naar Moskou overgebracht, de rest van de bemanning zit nog minimaal twee maanden in voorarrest op de Krim.

Porosjenko zinspeelde gisteren al op maatregelen tegen Russische burgers in regio's waar de noodtoestand van kracht is. Dat zijn gebieden aan de grens met Rusland of met Transnistrië, een regio in Moldavië die zich bij Rusland wil aansluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl