Aanhoudende lage waterstanden door droogte, '200 dagen regen nodig'
Het is nog steeds erg droog in Nederland. De situatie verbetert nauwelijks, staat in de nieuwste Droogtemonitor. Door de regen van de afgelopen en de komende dagen zal de waterstand in de Rijn licht stijgen, maar de hinder voor de scheepvaart houdt aan.
Ook op de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek blijft er overlast voor de scheepvaart. Door de lage waterstand komt zeewater verder het land binnen dan normaal. Zo kunnen de zoutgehalten in het benedenrivierengebied in het zuidwesten van Nederland oplopen. En de grondwaterstand is nog steeds laag, door de extreem warme en droge zomer en het uitblijven van voldoende regen.
"Zolang het niet regent, zullen we er rekening mee moeten houden dat het nog een paar jaar duurt voordat het grondwaterpeil zijn normale hoogte heeft bereikt", zegt dijkgraaf Tanja Klip van Waterschap Vallei en Veluwe.
"We hebben ongeveer 200 dagen normale Nederlandse regen nodig om het tekort weer aan te vullen. Dat is ruim zes maanden en dat is wel heel veel. Als je eerlijk kijkt, gaan we dat niet redden voor het nieuwe groeiseizoen."
De droogte leidt ook elders tot problemen. Komt er bijvoorbeeld wel een ijsbaan?
Droge periodes afgewisseld met periodes van extreme piekbuien worden "het nieuwe normaal", verwacht Klip. "En die illustreren dat het klimaat langzamerhand aan het veranderen is."
Volgens de Dijkgraaf vraagt die verandering om "rigoureuze aanpassingen". "We zijn heel erg gericht, al eeuwen, op het terugdringen van water. Met de weersextremen moeten we dat blijven doen, maar áls het dan regent, zullen we dat veel beter moeten vasthouden." Bijvoorbeeld in de duizenden kilometers aan kanalen die niet worden bevaren.
"We zijn als Nederlanders waterwerkers dus ik maak me geen zorgen, maar we moeten wel echt aan de slag."