Klimwanden in trek: bouwers profiteren van professionalisering klimsport
Bouwers van klimwanden hebben het druk. Er komen steeds meer klimhallen bij in Nederland en ook op andere plekken in het land kan geklommen worden. "Scholen, defensie, politie, universiteiten en particulieren, ze willen steeds vaker een klimwand hebben", zegt een van de bouwers.
De sport wordt populairder. Wat daarbij helpt is dat klimmen op de Olympische Spelen van 2020 voor het eerst een officiële sport is. Er zijn drie disciplines op de Spelen - boulder, lead en speed - en voor elke discipline is een andere soort klimwand nodig.
Klimhallen in Nederland worden steeds meer aangepast op die disciplines. In Sittard staat de enige hal waar het onderdeel speed kan worden geoefend. Vandaag wordt daar het eerste open NK Speed gehouden. Een tweede hal is in aanbouw.
Uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging blijkt dat er inmiddels 34 klimhallen zijn en 21 boulderhallen. Dat is een verdrievoudiging vergeleken met tien jaar geleden. Naar verwachting komen er in 2019 drie tot zeven hallen bij.
"De markt stijgt door, het is booming", zegt Johan Kardolus van Vertigo Klimwanden uit Rotterdam. "België, Duitsland, Curaçao, Saudi-Arabië of Dubai, ze gaan de hele wereld over."
Ook de Klimwandspecialist (gevestigd in het dorp Klimmen) ziet een stijgende vraag. Volgens de producent is er vooral een grote vraag van scholen in België. Naast de nieuwe klimwanden die erbij komen moeten er ook al veel bestaande wanden worden vervangen.
Vooral boulderen wordt snel populairder. In die variant zijn de klimmers niet gezekerd, is de klimwand maximaal 4,5 meter hoog en ligt er onderaan de klimwand een dikke mat.
"Ik ben heel blij dat boulderen een onderdeel wordt van de Olympische Spelen", zegt Sander ter Steege van Bouldercentrum Delfts Bleau. "Het is de meest spectaculaire variant om te zien."
Hij heeft recent nog uitgebreid en hij verwacht nog meer drukte als de Olympische Spelen daadwerkelijk plaatsvinden. Volgens kenners is de kans klein dat er dan Nederlanders mee kunnen doen die in alle drie de disciplines goed genoeg zijn. "Hopelijk is het ook in 2024 een officiële sport bij de Spelen in Parijs. En dan hoop ik dat we ook een aantal Nederlandse sporters hebben die daar klaar voor zijn."