Britse kranten verdeeld over brexit-akkoord: 'We zitten in de brexs*it'
De Britse kranten reageren op hun voorpagina's verdeeld op het besluit van het Britse kabinet zich achter het onderhandelaarsakkoord over de brexit te scharen.
Zonder uitzondering staat premier May in de berichtgeving centraal, die met het akkoord volgens de pers ook nadrukkelijk haar eigen politieke toekomst op het spel heeft gezet.
"Back May or sack May" (Steun May of ontsla May), kopt de gratis krant Metro. De Daily Mirror spreekt van een "oorlogskabinet". The Sun, fervent voorstander van een harde brexit, noemt het akkoord van May "zacht", waardoor er wanorde in haar kabinet is ontstaan.
"We zitten in de brexs*it", aldus de tabloid, die de dag van het brexit-referendum op 23 juni 2016 op de voorpagina nog als "onafhankelijkheidsdag" en "wederopstanding van Groot-Brittannië" bestempelde.
The Financial Times, The Daily Telegraph, The Guardian en The Times kiezen voor neutralere voorpagina's, maar wel met een vergelijkbare boodschap: er wacht premier May een hels karwei om het tot op het bot verdeelde parlement te overtuigen van 'haar' brexit-deal. "Een verdeeld kabinet, een verdeelde partij en een verdeeld land", zo vat The Guardian samen.
May zei gisteravond na een meer dan vijf uur durende bijeenkomst met haar ministers dat ze ervan overtuigd was dat het akkoord het beste was voor het Verenigd Koninkrijk.
Op straat in Londen zijn de meningen verdeeld. De een spreekt van "de best mogelijke deal", terwijl de ander "geen vertrouwen heeft in de regering":
In het akkoord dat op tafel ligt blijven de Britten nog jarenlang in een douane-unie met de EU verbonden. Dat betekent dat ze niet zelfstandig handelsakkoorden met andere landen kunnen sluiten, waar de voorstanders van een harde brexit op hadden gehoopt.
Grootste hindernis voor May is groen licht voor de deal van het parlement. "Op dit moment lijkt er gewoon geen meerderheid te zijn", zei correspondent Tim de Wit. Zo'n dertig tot vijftig Conservatieve voorstanders van een harde brexit, vinden het akkoord dat er nu ligt veel te slap.
Mogelijk zullen ook veel Labour-leden tegen het akkoord stemmen. Leider Jeremy Corbyn sprak in het Lagerhuis van "knoeiwerk".
Onduidelijkheid
Het is nog onduidelijk welke kant het nu opgaat. De scenario's lopen uiteen van een rustige scheiding tot een afwijzing van het akkoord, wat vermoedelijk het einde van Mays premierschap zal betekenen.
Ook zijn er Britten die op een nieuw referendum hopen. Het Britse volk moet kunnen zeggen of dit de brexit is waar het bij het referendum twee jaar geleden vóór heeft gestemd, vinden zij. Maar als het aan May ligt, komt zo'n referendum er niet.