Politie-onderzoek bij een huis in Arnhem, donderdagavond
NOS Nieuws

'Persoonsgerichte aanpak' hielp Arnhem bij volgen van terreurverdachten

Van de zeven terrorismeverdachten die gisteren werden opgepakt voor het plannen van een aanslag in Nederland, komen er zeker zes uit Arnhem en de directe omgeving. De gemeente Arnhem had de groep al langere tijd in beeld, zegt burgemeester Ahmed Marcouch. "Sommigen volgen we al meer dan een jaar."

De Gelderse stad is al jarenlang een van de broedplaatsen van Nederlandse jihadisten. In totaal heeft Arnhem op dit moment 23 mensen in beeld. Ze reisden uit naar IS-gebied of probeerden dat. Van de mannen die sinds gisteren vastzitten, zijn drie veroordeeld voor een poging tot uitreizen.

Al in 2009 was er "een groep van ongeveer acht Arnhemse personen zich had verdiept in de jihadistische ideologie van terroristische organisaties, meestal gelieerd aan al-Qaida", bleek uit een analyse door de gemeente in 2013. In dat jaar kreeg de gemeente een ambtsbericht van de AIVD over het voornemen van drie jongeren uit Arnhem om naar Syrië te reizen.

Een van de eerste ruitreizigers uit Arnhem was Abdelkarim el A., de halfbroer van de gisteren opgepakte bokser Morad M. Hij is onder andere bekend van een filmpje dat in 2014 verscheen waarin hij zijn "broeders in Nederland en België" opriep om in te grijpen.

Die jongeren maken net als andere jongeren deel uit van de wereld. En zij zijn geïnfecteerd door een ideologie die gewelddadig is.

Ahmed Marcouch over geradicaliseerde moslims in Arnhem

"In het begin gingen ze omdat ze tegen Assad wilden vechten", zegt journalist Ruben van der Scheer die voor Omroep Gelderland een aantal van de rechtszaken heeft gevolgd. "Daarna zeiden een paar dat ze hun broeders daar moesten helpen."

Hoe het komt dat juist Arnhem zo'n bolwerk is, weet Van der Scheer niet. "Mogelijk was er een ronselaar actief, maar het kan net zo goed dat ze via online filmpjes geïnspireerd zijn geraakt. Voor zover ik weet zijn hier geen haatimams in moskeeën geweest."

Ook burgemeester Ahmed Marcouch heeft geen pasklaar antwoord op de vraag waarom in zijn stad relatief veel geradicaliseerde moslims zijn. "Die maken net als andere jongeren deel uit van de wereld. En zij zijn geïnfecteerd door een ideologie die gewelddadig is. Daar zitten mensen bij die uitgereisd zijn. En we hebben er ook een aantal kunnen tegenhouden."

'Persoonsgerichte aanpak'

Afgelopen zomer kreeg Arnhem vier ton van de NCTV om radicalisering in de gemeente aan te pakken. De gemeente heeft een "sterk persoonsgerichte aanpak", zegt Marcouch. "We brengen met politie, met justitie, maar ook met de mensen in de stad alle informatie bij elkaar en houden in de gaten of het goed gaat met deze mannen zodat we er op tijd bij kunnen zijn als het niet goed gaat."

Bij de aanhoudingen van gisteren heeft de aanpak van de gemeente volgens Marcouch heel goed gewerkt. "Ik ben blij dat die aanhoudingen hebben kunnen plaatsvinden. Dat kon alleen met een goede informatiepositie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl