Minister Blok met collega's uit Maleisië, België, Australië en Oekraïne
NOS Nieuws

Nederland en Australië willen snel met Rusland in gesprek over MH17

Nederland en Australië willen "op afzienbare termijn" beginnen te onderhandelen met Rusland over de aansprakelijkheid van dat land voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Hij sprak in New York met zijn Australische collega Marise Payne over de zaak. Eind mei verzochten de twee landen Rusland over aansprakelijkstelling te gaan onderhandelen. Nu zijn ze hierover via diplomatieke kanalen in contact met Rusland, zegt Blok.

Eerder op de dag praatten Blok en Payne hun collega's uit Maleisië, Oekraïne en België bij over de aansprakelijkstelling. Autoriteiten uit deze landen werken samen met de Nederlandse binnen het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de ramp.

Tijdens de JIT-bijeenkomst hebben de bewindslieden stilgestaan bij het strafrechtelijk onderzoek. "Ook vandaag bleek weer dat de JIT-landen eensgezind zijn in hun doel: de waarheid rond MH17 achterhalen en de daders vervolgen. Het onafhankelijke onderzoek van het JIT krijgt hierbij onze onvoorwaardelijke steun, dat hebben we vandaag opnieuw uitgesproken met elkaar."

Na afloop van hun gesprek zou er een persmoment met Blok en Payne zijn, maar dat ging niet door vanwege een agendaprobleem. "Australië moet eerder weg, excuses van onze kant", liet een woordvoerder van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN weten.

Nieuwe informatie

Op 17 juli 2014 verloren 298 mensen hun leven toen vlucht MH17, waarmee zij op weg waren naar Kuala Lumpur, boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Rusland ontkent vanaf het begin elke betrokkenheid bij de ramp. Het land vindt dat het bewijs van het JIT is gebaseerd op gemanipuleerde beelden van sociale media. Volgens Moskou is destijds geen enkele raketinstallatie naar Oekraïne gebracht.

Onlangs leverde Rusland nieuwe informatie aan. Het JIT zei die "zorgvuldig te gaan bestuderen". Daarbij wilde het wel eerst documenten ontvangen. Het JIT benadrukte ook dat het Rusland tot nu toe weinig ruimhartig is omgegaan met hulpverzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl