Trump hamert (na gelach) op zelfbeschikking en eigenbelang
Als alle landen de VS als voorbeeld nemen, laten we een veel betere wereld achter voor onze kinderen en kleinkinderen. Die boodschap droeg Donald Trump uit in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ongeveer 130 regeringsleiders en tientallen ministers hoorden hem bij herhaling hameren op de grote successen die hij heeft behaald.
Toen hij in het begin van zijn toespraak zei dat hij in twee jaar tijd al meer heeft bereikt dan welke Amerikaanse regering ooit in de geschiedenis, kwam er gelach uit de zaal.
Dat had de president duidelijk niet verwacht:
"Die reactie had ik niet verwacht, maar goed", zei Trump, die vervolgens onverstoord verder ging met het schetsen van het sterkere, rijkere en veiliger land dat de VS volgens hem na het tijdperk-Obama is geworden.
Trump hamerde op onafhankelijkheid en zelfbeschikking. Hij herhaalde zijn afkeer van organisaties als het Internationale Strafhof ("dat heeft geen gezag") en de OPEC ("die besteelt ons allemaal met zijn hoge olieprijzen") en zei dat landen als Duitsland zich niet afhankelijk moeten maken van Russisch gas.
Hoopgevend Noord-Korea
Over Noord-Korea was Trump veel gematigder dan vorig jaar. Toen dreigde hij nog dat land totaal te vernietigen als Kim Jong-un ("kleine raketman") niet zou stoppen met zijn nucleaire programma. Nu had hij, na het Singapore-treffen met Kim, lovende woorden over de maatregelen die het land heeft getroffen om te denucleariseren. "Al blijven de sancties van kracht tot die denuclearisering een feit is."
Positief was Trump ook over India, Saudi-Arabië, Israël en Polen, "die ieder op hun eigen manier werk maken van een betere toekomst".
Scherp afkeurend sprak hij over Venezuela, het olierijke land dat volgens hem te gronde is gericht door de socialisten, en vooral over Iran. Het regime daar is corrupt en zaait chaos, dood en vernietiging, zei Trump, die nieuwe economische sancties aankondigde.
'We geven, maar krijgen nooit iets terug'
Ook zei hij dat zijn minister van Buitenlandse Zaken goed gaat kijken naar alle Amerikaanse hulpprogramma's in het buitenland. "Wij zijn de grootste gever, maar krijgen nooit iets terug. We gaan dus eens goed kijken welke landen onze belangen dienen en onze echte vrienden zijn."
Bij zijn aankomst in de hal van het VN-gebouw had Trump al tegen verslaggevers geroepen dat hij nu heel tevreden is over Noord-Korea en over zijn verstandhouding met Kim Jong-un. "We zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor nieuw overleg. Ik verwacht dat we elkaar binnenkort weer zullen spreken. Onze onderlinge band is uitstekend en het gaat sowieso met Noord-Korea veel beter dan velen denken."
Over Iran zei Trump tegen de pers dat een gesprek op korte termijn met president Rohani er niet in zit. Het zal er heus nog wel eens van komen, maar nu nog niet, zei hij. "Dan zal Iran op z'n minst eerst zijn toon moeten matigen."