'Van den Hoogenband heeft statuur, maar kan hij ook een team leiden?'
Is Pieter van den Hoogenband de ideale chef de mission voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio? Onder meer op die vraag probeerden de gasten in het Sportforum antwoord te geven.
De drievoudig olympisch kampioen zwemmen is in gesprek met sportkoepel NOC*NSF. Beide partijen hebben nog geen akkoord bereikt. Telegraaf-journalist Willem Held ziet de aanstelling van Van den Hoogenband wel zitten.
"Hij heeft in ieder geval voldoende statuur om deze baan te bekleden. Maar het zal wel moeten blijken of hij het kan. Een chef de mission moet goed communiceren, zich kunnen inleven bij de sporters en goed kunnen omgaan met de buitenwacht."
Held vervolgt: "Ik weet dat-ie goed kon zwemmen en nog bekend is in de zwemwereld, maar een ploeg leiden is niet makkelijk. Kijk maar naar Maurits Hendriks in Rio de Janeiro."
Na de Spelen van 2016 kwam er veel kritiek op Hendriks, de toenmalig chef de mission en huidig technisch directeur van het NOC*NSF. Zo gaf hij later zelf toe dat er over het wegsturen van turner Youri van Gelder niet goed gecommuniceerd was.
En ook het negatieve effect van de zogenaamde loservlucht, waarbij sporters zonder medaille eerder naar huis moesten dan medaillewinnaars, werd onderschat, gaf Hendriks later toe.
Gevoelige functie
"In zo'n functie moet je er helemaal voor gaan", weet Volkskrant-journalist Robèrt Misset. "Ik weet niet of Van den Hoogenband daar klaar voor is. Het is goed om een jong iemand te nemen, maar het is wel een gevoelige functie. Hendriks werd keihard afgerekend op het gedoe in Rio."
Vanuit Papendal ving Held een interessant geluid op. "Ik hoorde dat Hendriks over twee jaar verdwijnt als technisch directeur en dat Jacco Verhaeren (oud-coach van Van den Hoogenband, red.) hem opvolgt. Dan is de tandem weer hersteld."
Ook de naam van Sergio Padt viel aan tafel. De doelman van FC Groningen misdroeg zich zondagavond in een trein. Padt had geen geldig vervoersbewijs en belandde wegens agressief gedrag tegenover de conducteur en een beveiliger in de cel.
Hij heeft inmiddels spijt betuigd en leverde zijn aanvoerdersband in bij de Groningers. Volgens Misset had de club een straf moeten uitdelen.
"Groningen geeft nu een verkeerd signaal af. Dat past ook niet bij een club die maatschappelijk bewust bezig is. Ik zou zeggen: zolang deze zaak speelt, spelen we niet met Padt onder de lat. Ik zou niet iemand willen opstellen die zulk gedrag laat zien."
Volgens Hans Nijland, directeur van Groningen, is Padt juist een uiterst sociale jongen en is hij al gestraft door de enorme publiciteit rondom het incident.
NOS-voetbalcommentator Jeroen Elshoff neemt daar geen genoegen mee. "Ik ken Sergio ook als een leuke en aardige jongen. Maar als een fan het veld op loopt, dan gaat het daar ook niet over. Dan komt er ook gewoon een stadionverbod."
Oranje
"Het is crisis bij Groningen", stelt Misset. "Dit gedrag mag je als werkgever niet accepteren. Ik vind dat de KNVB en bondscoach Ronald Koeman zich ook moeten gaan beraden: wil je deze man wel bij Oranje hebben?"
Elshoff: "Ik vind niet dat je iemand voor één actie de rest van zijn leven moet veroordelen. Het gaat mij te ver om hem daarom niet meer bij Oranje te halen."