Kipchoge heeft nog een klus te klaren: het wereldrecord
Hij is de koning van de marathon, maar de missie van Eliud Kipchoge is nog niet afgerond. De olympisch kampioen domineerde de laatste jaren de klassieke afstand over 42 kilometer en 195 meter, maar toch ontbreekt er nog iets: het wereldrecord. Zondag in Berlijn moet ook dat probleem worden opgelost. De bijna 34-jarige atleet gaat ervoor om de tijd van 2.02.57, gelopen door Dennis Kimetto in 2014, te verbeteren.
'Voeten zijn klaar'
"Mijn voeten zijn klaar voor een wereldrecord", zegt hij in de aanloop naar Berlijn in een interview met de NOS. Dat hij in november al 34 wordt, is volgens de Keniaan geen enkel probleem. "Ik leer nog elke dag. Daardoor doe ik nog steeds mee. Ik denk niet dat het mijn laatste kans op het wereldrecord is, maar het is wel een goede kans."
Kipchoge heeft op de marathon een enorme staat van dienst. Van de tien keer dat de Keniaan op de klassieke afstand van 42,195 kilometer startte, won hij negen keer. Alleen Wilson Kipsang wist de olympisch kampioen van Rio in 2013 een keer af te troeven. Dat gebeurde in Berlijn, waar Kipchoge vervolgens won in 2015 en vorig jaar.
Berlijn is ook de plek waar Kimetto in 2014 het wereldrecord liep. Kipchoge, dit jaar al winnaar van de marathon van Londen (2.04.17), zegevierde vorig jaar in Berlijn in 2.03.32. Dat was onder regenachtige omstandigheden, die hem flink parten speelden. Zijn persoonlijk record staat op 2.03.05 uit de marathon van Londen in 2016.
Kipchoge was vorig jaar mei al eens sneller dan dat pr, maar toen was er sprake van een strak geregisseerde race op het circuit van Monza waar hij omringd door helpers een poging deed als eerste mens de marathon binnen twee uur af te leggen.
Betere voorbereiding
De poging mislukte maar net. De Keniaan bleef steken op 2.00.25. "Het voordeel nu is dat ik een betere voorbereiding heb gehad. Vorig jaar na Monza kwam ik tijd tekort", blikt hij in Berlijn terug op vorig jaar. "Nu zat er meer tijd tussen de marathon van Londen en die van Berlijn."
Kipchoge wordt al jarenlang begeleid door het managementbureau van Jos Hermens, Global Sports Communication. Valentijn Trouw is zijn begeleider bij de wedstrijden en in zijn ogen is er geen professionelere atleet. Wat maakt Kipchoge zo speciaal als marathonloper?
"Hij heeft een ongelofelijk vertrouwen in zichzelf", zegt Trouw over zijn pupil. "En hij is onvoorstelbaar professioneel. Tijdens de trainingen, maar ook buiten de sport om. Kipchoge maakt altijd zijn eigen plan. Wie met hem wil meegaan, is welkom. Hij richt zich echter op zijn eigen wedstrijd, niet op anderen."
Voor zondag lijken de randvoorwaarden voor een toptijd goed. "Het parcours is compleet vlak, geen haakse bochten. Ideaal dus. Het weer lijkt ook goed. Toen hij vorig jaar won zou het ook goed zijn, was er geen regen voorspeld maar begon het tijdens de race hard te regenen. Als alles op zijn plek valt, is hij in staat in de buurt van het wereldrecord te komen", aldus Trouw.
Zijn pupil bevestigt dat. "Het vlakke parcours is ideaal voor een loper. En doorgaans is het goed weer in Berlijn. Halverwege wil ik in 61 minuten doorkomen en dan de snelheid tot het einde vasthouden. Dan komt het goed."