Journalist Wa Lone bij het verlaten van de rechtszaal
NOS Nieuws

Journalisten Reuters krijgen zeven jaar cel in Myanmar

In Myanmar zijn twee journalisten van het internationale persbureau Reuters veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Ze worden beschuldigd van het stelen van staatsgeheimen. De twee hebben altijd ontkend en zeggen dat ze in de val zijn gelokt.

Wij zijn onschuldig, zei journalist Wa Lone nogmaals na het horen van het vonnis:

Veroordeelde journalist Myanmar: wij zijn onschuldig

De journalisten, Wa Lone en Kyaw Soe Oo, werden negen maanden geleden opgepakt. Ze waren door hun bron bij de politie gevraagd om naar een café te komen voor de overhandiging van geheime documenten. Bij het verlaten van het café werden ze opgepakt.

Massagraf

De twee journalisten waren bezig met een onderzoek naar een massagraf in de deelstaat Rakhine. In het graf lagen leden van de Rohingya-minderheid.

Honderdduizenden Rohingya vluchtten vorig jaar naar buurland Bangladesh om te ontkomen aan een geweldsescalatie. Het leger brandde dorpen plat en vermoordde burgers na een aantal aanslagen van militante Rohingya's.

De islamitische Rohingya's worden in het overwegend boeddhistische Myanmar al jarenlang onderdrukt.

Misdaden tegen de menselijkheid

Een internationaal onderzoeksteam van de VN verklaarde vorige week dat topmilitairen van Myanmar moeten worden vervolgd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Ook is het team kritisch over de rol van regeringsleider Aung San Suu Kyi, omdat ze niet heeft ingegrepen om het geweld te laten stoppen.

De hoofdredactie van Reuters spreekt van een treurige dag voor Myanmar, de twee journalisten en de pers wereldwijd. "Deze twee journalisten hebben al bijna negen maanden in de gevangenis gezeten op grond van valse beschuldigingen om ze te laten zwijgen en de rest van de media te intimideren"', zegt de hoofdredactie in een verklaring.

De EU heeft Myanmar opgeroepen om de twee journalisten direct vrij te laten. Volgens de EU betekent de veroordeling een ondermijning van de vrijheid voor de pers en het recht om het publiek te informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl