Tom Dumoulin op de Champs-Élysées
NOS Wielrennen

Janssen weet het zeker: 'Het rijtje wordt Jan, Joop en Tom'

Jan Janssen zat zondagavond met een grote glimlach voor de televisie toen hij Tom Dumoulin op het podium van de Tour de France zag staan. "Och, het was magnifiek."

De Tourwinnaar van 1968 twijfelt er niet aan dat Dumoulin na zijn tweede plaats binnen enkele jaren ook het hoogste treetje zal bestijgen. "Let maar op: het rijtje wordt Jan, Joop en Tom. Daar ben ik van overtuigd, Dumoulin heeft er alle kwaliteiten voor."

'De stress om hier te komen, is niet te onderschatten'

Hennie Kuiper, tweede in 1977 en 1980, sluit zich bij Janssen aan. "Het was geweldig, de stress die Dumoulin heeft gekend om hier te komen is niet te onderschatten."

Ook Steven Rooks, in 1988 de nummer twee van de Ronde van Frankrijk, ziet Dumoulin als toekomstig winnaar. "Tom heeft laten zien dat hij drie weken in mei op topniveau kan zijn en dat na zes weken rust opnieuw kan. Dat zegt alles over zijn mogelijkheden."

Het Tourpodium in 1988: Rooks, Delgado en Parra

"Een podiumplaats in de Tour is zeker voor Nederlandse wielrenners heel bijzonder", vervolgt Rooks. "Ik was in 1988 ook 27 jaar, net als Dumoulin. Op het moment dat je Tom bij de huldiging ziet staan, gaan je gedachten automatisch terug naar het moment dat je daar zelf stond."

'Winnen is niet zo simpel'

Rooks werd bij terugkeer in Nederland als een held onthaald. "Ik ben 's nachts met een bus met fans teruggereden naar mijn toenmalige woonplaats Warmenhuizen. In het café zaten nog honderden mensen te wachten. Daar heb ik nog een paar glazen bier gedronken voor ik 's ochtends vroeg in mijn bed viel."

"Het was een mooie periode. Ik wilde daarna natuurlijk meer, maar het is makkelijker aan de top te komen dan er te blijven. Weer terugkomen in de Tour en winnen is niet zo simpel. Dat zal Tom ook ervaren."

Ik moest die trui zelf aantrekken.

Jan Janssen

Twee jaar voordat hij de Tour zou winnen, mocht Janssen voor het eerst het podium in Parijs beklimmen. Maar de huldiging voor zijn tweede plaats in 1966 en de eindzege in 1968 hebben niet alleen zoete herinneringen nagelaten. "Dat was toen een abominabel slecht podium, zeg. Er stonden allemaal bollebozen van de UCI en de Tourorganisatie omheen. Ik moest die trui zelf aantrekken, dit zag er veel beter uit."

De Tour van '68 van Janssen: 'Cora, ik heb de Tour gewonnen kindje'

Dumoulin was lang niet de enige Nederlander die floreerde in de Tour. Steven Kruijswijk eindigde als vijfde en veroverde bovendien de harten van menig wielerliefhebber met zijn bijna geslaagde solo richting Alpe d'Huez. En Dylan Groenewegen sprintte in het tweede weekend naar twee ritzeges op rij, iets wat alleen Zoetemelk en Jan Raas ooit hadden gepresteerd.

'Kruijswijk heeft Nederland wakkergeschud'

De successen doen denken aan de jaren zeventig en tachtig, de gouden jaren van het Nederlandse wielrennen. "We moeten er nu gewoon van genieten. Het succes komt en gaat altijd in golfbewegingen, maar dit is wel erg bijzonder", zegt Kuiper.

"Kruijswijk heeft het wielrennen in Nederland in 2016 wakkergeschud, toen hij bijna de Giro won. Anderen trekken zich daaraan op, ze realiseren zich: je kunt gewoon een grote ronde winnen."

Hennie Kuiper wint op Alpe d'Huez tijdens de Tour de France van 1977

Ook Rooks beseft dat het Nederlandse wielrennen er goed voor staat. "Kijk ook naar Wilco Kelderman en Sam Oomen. En in de klassiekers hebben we natuurlijk nog Niki Terpstra. Hier gaan we de komende jaren wel van profiteren."

'Misschien moet Sunweb Poels halen'

Maar wat moet Dumoulin doen om de Tour daadwerkelijk te winnen? Rooks: "Zijn basis is geweldig. Aanvankelijk was hij nog iets te zwaar, maar dat is eraf. Hij is lichter geworden."

"Dumoulin is zich gaan toeleggen op duurvermogen, dat is misschien een ietsiepietsie ten koste gegaan van zijn explosiviteit, maar bij Sunweb zullen ze goed moeten kijken wat er nog nodig is zodat hij een paar procent kan groeien. Misschien moeten ze Poels weghalen bij Sky."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl