Milkshake Festival wil duurzaam en divers zijn, mét dildo's en dragqueens
Tomas Riemens
redacteur Online
Tomas Riemens
redacteur Online
Dragqueens die bezoekers gedag zeggen, een gedeelte speciaal voor nudisten en overal felle kleuren en opvallende outfits. Het zijn de eerste dingen die je ziet als je het terrein van dancefestival Milkshake in Amsterdam op loopt.
Maar het festival valt ook op andere manieren op. De organisatie heeft verschillende duurzame maatregelen genomen, organiseert een feest speciaal voor gehandicapten en heeft honderd lhbt'ers die uit Syrië en Iran zijn gevlucht op de gastenlijst gezet.
Milkshake wil een festival zijn waar iedereen zich welkom voelt, vertelt organisator Marieke Samallo. Het is ook waarom zo'n 17.000 bezoekers uit binnen- en buitenland kiezen voor het feest in het Westerpark. "Hier kun je echt helemaal jezelf zijn, zonder dat iemand je gek aankijkt", zeggen feestgangers Annoeska en Linda.
Vlees mag niet
De slogan van het festival is 'niets moet, alles mag'. Alleen vlees is dit jaar niet welkom op het festivalterrein. De zevende editie van Milkshake is volledig vegetarisch en doet daarmee hetzelfde als dancefestival DGTL, dat twee jaar geleden al het vlees van de menu's in de eetkraampjes haalde.
Voor de ondernemers op het festival verandert over het algemeen weinig. Zij boden vaak al vegetarische opties aan. Alleen voor Ilhan, die Turks eten verkoopt, was het even zoeken naar de juiste ingrediënten voor de Turkse pizza. In het deeg zit normaal gehakt verwerkt. "Dat vervangen zonder dat de groenten van de pizza vallen, was nog best lastig", zegt hij.
Hij vindt het wel goed dat festivalbezoekers vaker vegetarisch eten. Juanita van hotdogkraam Chez Jan is het met hem eens. "Vooral in de grote steden is dat de trend", zegt ze. Ook bij hamburgertent Burgermeester zien ze dat, maar hadden ze ook graag vlees verkocht. Met alleen vegetarische opties op het menu, verkopen ze minder, zeggen de medewerkers. Ook van de bezoekers had er best vlees op het menu mogen staan. "Eigenlijk moet iedereen zelf een keuze kunnen maken", vindt danser Jens, die later op de dag optreedt.
Organisator Marieke Samallo zegt dat ze met de keuze voor vegetarisch eten het festivalpubliek wil prikkelen. "We willen statements maken en er is nog steeds genoeg keuze. Als we dit niet hadden gecommuniceerd, had denk ik niemand het gemerkt."
Ook op het gebied van duurzaamheid wil de organisatie vooroplopen. Daarom zijn het bestek en de bordjes biologisch afbreekbaar, betalen de festivalgangers borg voor een beker en wordt er niet afgerekend met plastic muntjes, maar met een pinpas. Ook de toiletten zijn duurzaam. In samenwerking met het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wordt fosfaat uit de ontlasting gehaald, een belangrijke stof voor bijvoorbeeld landbouw.
We maken dikke vette stappen, maar blijkbaar is er toch iets te zeuren.
Toch had de Partij voor de Dieren vorige week kritiek op Milkshake. Johnas van Lammeren, voorzitter van de fractie in Amsterdam, stelde vragen over vernielingen in het Westerpark. Volgens Van Lammeren werd voor het feest groen verwijderd, een vijver leeggepompt en reden bij de opbouw grote dieselvoertuigen af en aan.
Samallo vindt de kritiek niet gepast. "We maken dikke vette stappen, maar blijkbaar is er toch iets te zeuren. Laten we er dan samen over in gesprek gaan." Het festival hoort thuis in het Westerpark, vindt ze. "Milkshake hoort in een stadspark. Lhbt'ers in Amsterdam hebben een safe zone nodig. Vooral online krijgen zij nog vaak negatieve reacties. Hier vieren we diversiteit."
'Geen seksfestival'
Dat er inderdaad een divers publiek op het festival afkomt, blijkt uit een rondblik op het terrein. Er lopen travestieten en lhbt'ers in leren pakken, maar ook heteroseksuele stellen en studenten. "Iedereen is hier vrij", zeggen festivalgangers Pim en Sander. "Wat dat betreft is er geen feest zoals Milkshake." Ook in het buitenland is er vrijwel niets dat erop lijkt, vindt het Britse echtpaar Micki en Toby. Zij zijn speciaal hiervoor naar Amsterdam gekomen.
Dit jaar is er op het terrein voor het eerst een besloten gedeelte voor nudisten. Die kunnen er onbespied rondlopen, maar via een gat in het hek wel zelf naar bezoekers met kleren kijken. Ook de dildo-kraam en toren met een groot piemelbeeld erop vallen op. "Maar", zegt Samallo, "we zijn zeker geen seksfestival. Het is onderbroekenlol en de opbrengst van de dildo-kraam gaat naar een goed doel."
Feest voor gehandicapten
Milkshake organiseerde gisteren ook een speciaal feest voor lichamelijk en verstandelijke beperkten, waar ook burgemeester Femke Halsema langskwam. Samallo: "Dan zie je dj's en dansers, de hippe kippen van Amsterdam, samen met gehandicapten. Het was heel leuk. Al konden door de hitte niet alle lichamelijk beperkten komen."
De organisatie vindt het niet erg dat het dit weekend wat minder warm is. Ook de bezoekers in ingewikkeld uitziende outfits en met schmink op hun gezichten zijn daar niet rouwig om. Ze hebben zin in muziek en gezelligheid. Naast alle duurzame initiatieven en ambities wat betreft diversiteit, gaat het op Milkshake toch vooral om het plezier, zegt Samallo. "We gaan lol trappen vandaag."