NOS Nieuws

Wachtlijsten kinderopvang weer steeds langer

Er gaan weer meer kinderen naar kinderdagverblijven, maar in de kinderopvang heerst een groot personeelstekort. Daardoor worden de wachtlijsten in de kinderopvang weer steeds langer. Dat bevestigt de belangenorganisatie van ouders, Boink, na berichtgeving daarover in het AD. In sommige plaatsen staan kinderen al meer dan een jaar op de wachtlijst, vooral als ze op maandag, dinsdag of donderdag moeten worden geplaatst.

Boink signaleert dat het tekort vooral in de Randstad aan de orde is. "De Randstad kent natuurlijk meer druk, maar ook Groningen kent wel degelijk al wachtlijsten. En natuurlijk springen de steden erboven uit", zegt voorzitter Gjalt Jellesma van Boink.

De wachtlijsten zijn alleen maar te verhelpen door meer personeel, merkt ook Muriëlle Springer, directeur van kinderopvangorganisatie Kinderrijk in Amsterdam en Amstelveen. "Ik zou zo drie extra vestigingen kunnen openen, als ik kijk naar hoeveel vraag er is. Maar het lukt me niet om daarvoor de mensen te vinden."

Opa's en oma's

In deze regio azen veel kinderdagverblijven daarom op hetzelfde personeel. "We proberen een aantrekkelijke werkgever te zijn, en bieden ook de mogelijkheid om zij-instromers op te leiden. Maar of het genoeg is, dat weet ik niet", zegt Springer.

De lange wachtlijsten dwingen ouders creatief te worden. Waar vroeger vaak nog wel een plekje was op woensdag of vrijdag, raken die dagdelen ook steeds sneller vol, merkt Springer. "En gastouders zijn er ook al amper. Daarom vallen ze steeds vaker terug op de informele opvang, de opa's en de oma's. Zij zijn eigenlijk onze grootste concurrent. Maar doordat zij langer moeten doorwerken, hebben ze niet altijd tijd."

"We zijn terug op het niveau van 2008", zei Jellesma van Boink op NPO Radio 1. "En het cynische is dus eigenlijk: tijdens de crisis zag je dat ouders kinderopvang onbetaalbaar vonden en er heel veel leegstond, waardoor ouders gingen improviseren. Nu is het economisch volop zonneschijn, wat de economie betreft, en tegelijkertijd zie je dezelfde verschijnselen."

Ouders zelf opgeroepen

Daarom doet Boink een oproep aan het kabinet om in te grijpen in de kinderopvang. "Er is maar één boodschap: overheid, je moet die financiering stabiel houden. Zorg dat er regelmaat en rust komt." Volgens Jellesma is het vervolgens aan werkgevers om het werk in de kinderopvang aantrekkelijk te maken.

De vraag naar kinderopvang is vooral het laatste jaar sterk toegenomen, maar het aantal medewerkers houdt daarmee geen gelijke tred. Tijdens de economische crisis zijn veel pedagogisch medewerkers overgestapt naar andere beroepen.

Dat leidt ertoe dat ouders soms zelf de vraag krijgen of ze voor een groep willen staan. Ook bieden kinderdagverblijven ouders soms een plek aan op een andere dag of locatie, laten ze werknemers meer uren werken, leiden ze zelf studenten op of bieden ze stagiaires meteen een baan aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl