De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en Kim Yong-chol vertrouweling van Kim Jong-un
NOS Nieuws

Noord-Korea verwijt VS na bezoek Pompeo 'gangsterachtige eisen'

Noord-Korea voelt niets voor "eenzijdige denuclearisatie". Het wil zijn kernwapens alleen opgeven als de Verenigde Staten hetzelfde doen, heeft het communistische land laten weten in een verklaring.

Hiermee lijken de vervolggesprekken op de nucleaire top, waarvoor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Pyongyang was, te zijn uitgelopen op een fiasco.

"Betreurenswaardig en zeer verontrustend", noemt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de gesprekken met Pompeo. Volgens de verklaring heeft de VS de geest van de top van president Trump en Kim Jong-un "verraden"door met "gangster-achtige eisen" te komen over een volledige nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Warhoofden

Een Noord-Koreaanse woordvoerder zegt dat Noord-Korea wilde praten over beëindiging van de Korea-oorlog van 1950-1953, maar dat Pompeo ineens kwam met een reeks "voorwaarden en uitvluchten". Het regime in Pyongyang valt niet Trump zelf aan en zegt dat het zijn volledige vertrouwen in hem houdt, maar ook dat de regering in Washington niet moet toestaan dat "warhoofden" zich verzetten "tegen de wil van de leiders".

Pompeo zei dat hij "productieve" gesprekken heeft gevoerd, al erkende hij dat "op bepaalde punten meer werk te doen" is. Volgens hem zijn er werkgroepen gevormd om te zorgen voor denuclearisatie.

Vrijblijvende top

Pompeo was in Pyongyang om gevolg te geven aan de nucleaire top, die Donald Trump en Kim Jong-un vorige maand hadden in Singapore. De twee leiders spraken daar de intentie voor vrede uit. Kim deed ook vage beloftes over "denuclearisatie". Het land zegde toe te stoppen met de ontwikkeling van kernwapens en te beginnen met de ontmanteling van een van de testlocaties voor nucleaire wapens.

Maar Noord-Korea zegt nu via de staatsmedia alleen te zullen stoppen met kernwapens als dat gelijk opgaat met de VS. Volgens Noord-Korea heeft Pompeo gevraagd om "eenzijdige, verifieerbare, complete, onomkeerbare" denuclearisatie. Maar die eisen "remmen onze bereidheid tot ontmanteling af".

Uit eerdere informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten zou blijken dat Noord-Korea helemaal niet ontwapent, maar juist opnieuw werkt aan uraniumverrijking. Verrijkt uranium is nodig voor de productie van kernwapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl