Youri Tielemans (r) viert het Belgische doelpunt
NOS Voetbal

Jeugdopleidingen en tienercontracten: zo werkt België aan nieuwe Duivels

België staat op het WK voetbal voor de ultieme test. Een overwinning op Brazilië zou de Rode Duivels definitief tussen de grootmachten van de voetbalwereld plaatsen. Technisch directeur Chris Van Puyvelde van de Belgische voetbalbond wil niet spreken van een gouden generatie. Dit succes vloeit voort uit een weg, die twaalf jaar geleden is ingezet.

"We zijn met de clubs meer en meer de nadruk gaan leggen op de jeugdopleiding. Het nadelige gevolg daarvan is dat we veel spelers op jonge leeftijd al kwijtraken aan het buitenland. Maar na een politieke lobby hebben we ervoor kunnen zorgen dat jonge spelers in België vanaf 15 jaar een contract kunnen tekenen."

Talent naar Engeland

Op die manier hoopt Van Puyvelde de grote talenten langer in België te houden. Dat is, stelt de technisch directeur, van belang voor hun ontwikkeling. "Als jonge spelers vertrekken, dan is het meestal naar Engeland. Als je ziet wat voor budgetten daar worden uitgegeven en hoe moeilijk het is om in een ploeg te komen, dan missen ze daar een groot deel van hun voetbalopleiding. Die kunnen ze veel beter krijgen in onze eigen Pro League. Daar kunnen ze dan twee of drie jaar spelen en erna alsnog vertrekken."

Youri Tielemans tussen Nacer Chadli en Thorgan Hazard voor het duel met Engeland

Van Puyvelde, die ooit als assistent van Trond Sollied bij sc Heerenveen de KNVB-beker won, noemt het voorbeeld van Youri Tielemans. Tielemans speelde vier seizoenen bij Anderlecht, alvorens op 20-jarige leeftijd naar AS Monaco te vertrekken. Romelu Lukaku doorliep een vergelijkbaar traject.

Door te focussen op de jeugdopleiding en het maken van vlieguren in de Belgische hoogste klasse moeten ook in de toekomst talenten hun weg vinden naar het vlaggenschip: de Rode Duivels. De verwachting is dat een aantal ervaren internationals na het WK afscheid neemt. Dus doorstroming is noodzakelijk. Al is dat voor een klein land als België niet eenvoudig.

Demografisch probleem

"We zitten met een demografisch probleem. Als ik in China ben voor een lezing, dan denk ik: wij zouden in China maar een kleine stad zijn. Dus de schommelingen bij ons zullen veel groter zijn in vergelijking met die grote landen". Omdat de talentenvijver in een land als België kwantitatief zoveel kleiner is, draait veel om het behouden van talent. "Wij moeten de talenten die we hebben goed verzorgen."

Wat in het voordeel spreekt van België is de gevarieerde samenstelling van de bevolking. Dat vertaalt zich ook naar het voetbal. "Mensen die vroeger in Afrika leefden, zijn nu bij ons. Zij zijn morfologisch sterker en groeien mogelijk ook wat sneller door. Ze zijn ook meer bezig met straatvoetbal. Dat maakt het voor hen misschien ook makkelijker om door te stromen."

Chris van Puyvelde in 2016 bij de aanstelling van Roberto Martínez als bondscoach van België

Van Puyvelde ziet veel raakvlakken tussen België en Nederland. Toch staan de Duivels momenteel aan de top, waar Oranje naar een bedenkelijk niveau is afgezakt. "Ik denk dat men in Nederland iets teveel is bezig geweest met onderlinge discussies, over het 4-3-3-systeem bijvoorbeeld. Ik denk dat ze in Nederland de verdedigers een beetje vergeten zijn. Misschien was er in de opleiding minder aandacht voor verdedigen, en meer voor balbezit."

Einde aan de bescheidenheid

Als het gaat om de huidige Rode Duivels constateert Van Puyvelde dat er de afgelopen twee jaar ook een ontwikkeling is ingezet. De aanstelling van Roberto Martínez was daarin essentieel. "We beschikken nu over een hele sterke staf, met ook Thierry Henry daarin. Aan de spelers zie je dat ze weer wat jaartjes ouder zijn en zich realiseren: dit is wel het moment om het te doen."

De wedstrijd tegen Japan, waarin België een 0-2 achterstand omboog naar een 3-2 overwinning noemt Van Puyvelde exemplarisch. "Waar de ploeg vroeger in een dal belandde, gingen ze nu hun rug rechten en toonden ze: we staan er."

Ook tegen grootmacht Brazilië zal een ander België te zien zijn dan in het verleden. "Ze hebben geen schrik meer van Brazilië. Vroeger bekeek België het altijd vanuit de rol van underdog. Nu zeggen ze: we gaan ervoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl