Bondskanselier Merkel vandaag in de Bondsdag
NOS Nieuws

Merkel: EU-top kan beslissend zijn voor toekomst EU

Bondskanselier Merkel zegt dat de ruzie over migratie de EU-lidstaten uiteen kan drijven. "Europa kent veel uitdagingen. Maar het migratievraagstuk kan beslissend zijn voor het lot van Europese Unie", zei ze in het Duitse parlement, voorafgaand aan haar vertrek naar Brussel.

In Brussel komen vandaag de leiders van de EU-lidstaten bijeen voor een tweedaagse EU-top. De aanpak van de migratie vanuit Afrika over de Middellandse Zee naar Europa is het belangrijkste onderwerp. Centraal staat het plan om migranten die naar de EU willen buiten Europa op te vangen en hen daar hun asielprocedure te laten afwachten.

Italië wil niet blijven zitten met de migranten die daar aan land komen, maar andere lidstaten nemen maar mondjesmaat of helemaal geen migranten van Italië over. Griekenland zit met hetzelfde probleem.

In Duitsland zelf wankelt de coalitie, omdat minister van Binnenlandse Zaken Seehofer Merkel een ultimatum heeft gesteld. Als er voor juli geen gezamenlijke Europese oplossing komt, wil Seehofer geen migranten meer toelaten die via andere EU-lidstaten binnenkomen en daar geregistreerd staan.

Migranten aan boord van een schip dat uiteindelijk in Malta mocht aanmeren

Voordat de echte EU-top begint, wordt in Brussel nog druk overlegd. Niet alleen komen de diverse politieke families bij elkaar, ook is er na de middag nog een belangrijk gesprek tussen de Franse president Macron en de leiders van de Visegradlanden (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije).

De Visegrad-groep weigert om mee te werken aan herverdeling van migranten. De Tsjechische premier Babis heeft gezegd dat hij de Franse president opheldering wil geven over het migratiestandpunt van de vier lidstaten. Ook zijn deze lidstaten boos op Frankrijk en Nederland, die zich eerder deze week hebben verzet tegen snelle uitbreiding van de EU met landen op de Balkan.

Rode streep

Merkel gelooft niet dat de tweedaagse EU-top alle problemen oplost. Daar ziet het ook niet naar uit. De Slowaakse premier Pellegrini wil eerst praten over het sluiten van de buitengrens. "Pas daarna kunnen we praten over wat er binnen de EU gebeurt", zei hij. De Hongaarse premier Orbán houdt eraan vast dat elke volk zelf mag bepalen of het migranten opneemt. Zijn Hongarije zegt dan nee.

Volgens de Luxemburgse premier Betel is dat standpunt onhoudbaar. "Als landen een dikke rode streep zetten, komen we nooit tot een akkoord. Legale immigratie moet de regel worden."

Kleine groep

Als er geen gezamenlijke afspraken worden gemaakt, hoopt Merkel een akkoord te sluiten met een beperkte groep lidstaten die bereid zijn om met Griekenland en Italië tot afspraken te komen.

Griekenland heeft daar wel oren naar. Premiers Tsipras zei tegen de Financial Times dat hij met Berlijn afspraken wil maken waarin het doorreizen van migranten naar het noorden wordt voorkomen. Italië is daar tot dusver niet toe bereid.

Migratie is niet het enige onderwerp dat op de agenda staat. De EU-regeringsleiders praten onder andere ook over de banden met VS, economische sancties tegen Rusland, de toekomstige EU-begroting en de brexit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl