Malta weigert migrantenschip Lifeline, Italië woedend
Na Italië heeft ook Malta het schip van hulporganisatie Lifeline geweigerd. Op het schip zitten 224 migranten die eergisteren uit de Libische wateren zijn gehaald. De Italiaanse minister Toninelli van Transport spreekt van een "absurde" en "inhumane" beslissing van Malta. De Lifeline ligt net buiten de Maltese territoriale wateren.
Toninelli veroordeelt de weigering op zijn Facebook-pagina, waar hij ook een foto heeft geplaatst van een e-mail die volgens hem is geschreven door de Maltese autoriteiten. In het bericht staat dat de Lifeline niet betrokken is bij een reddingsoperatie en dat er aan boord geen sprake lijkt te zijn van een noodsituatie.
Italië neemt het de Duitse hulporganisatie die het schip in gebruik heeft kwalijk dat het de migranten uit het water heeft gehaald, terwijl bekend zou zijn geweest dat de Libische kustwacht onderweg was.
Mission Lifeline verspreidde deze beelden van de reddingsoperatie:
'Vaar door naar Nederland'
Vicepremier Salvini zei eerder dat het schip naar Nederland moest doorvaren, omdat de Lifeline onder Nederlandse vlag vaart. Dat klopt volgens minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat niet. Het schip staat wel bij het Nederlandse Koninklijke Watersportverbond ingeschreven, maar dat is niet hetzelfde als varen onder Nederlandse vlag. De minister weet niet onder welke vlag het schip wel vaart.
De situatie met de Lifeline lijkt op de weigering van het migrantenschip Aquarius, dat na hoog oplopende discussies over een bestemming is opgenomen door Spanje. De discussie over migratie in Europa is opnieuw aangezwengeld door de opstelling van Italië. Zondag is er een informele Europese top over migratie, waarmee de Europese Commissie de kou uit de lucht wil halen voor de officiële top volgende week.
Voorafgaand aan de migratietop heeft premier Rutte vandaag gesproken met voorzitter Tusk van de Europese Raad. Na afloop van die ontmoeting zei Rutte dat het voor Nederland van groot belang is dat er wordt ingezet op een gezamenlijk Europees migratiebeleid.