Nederlandse vissers 'straatvechten' nu ook over de puls
Pulsvissers zijn woest op een groep Nederlandse vissers die zich verzet tegen hun vismethode. Deze kleinschalige vissers deden afgelopen maandag mee aan een internationaal protest tegen pulsvissen. Tot nu toe kwam dat protest vooral uit het buitenland.
Volgens vissersorganisatie VisNed gooien de kleinschalige vissers met modder en liegen ze over de effecten van pulsvissen. Daarom zeggen de Nederlandse pulsvissers afspraken op over een pulsvisvrije zone voor de kust van IJmuiden. Die afspraken werden nog maar een maand geleden gemaakt om de kleinschalige vissers een eigen visgebied te geven.
"Zij zijn gaan straatvechten", zegt Pim Visser, directeur van vissersorganisatie VisNed. "Voor ons is het of straatvechten, of goed overleg. Nu zij voor het eerste kiezen, kunnen wij niet anders dan ons overleg met hen stopzetten."
Een week of vijf geleden hebben zij ons een stuk water gegeven, zo groot als een vissenkom.
Ze nemen ons kwalijk dat wij daar met een spandoek hebben gestaan, zegt Andries Visser (geen familie) van IJmuiden Vissers. "Een week of vijf geleden hebben zij ons een stuk water gegeven, zo groot als een vissenkom. Daar mochten wij de afgelopen weken vissen. Maar ik heb nog steeds mijn mening. Ik blijf tegen de puls. Ik ben voor het milieu en tegen het vernietigen van de onderwaterwereld."
Het protest tegen de pulsvismethode kwam tot nu toe vooral uit Frankrijk. Volgens Franse milieuorganisaties doet pulsvissen alle leven uit de zee verdwijnen, waardoor kleinschalige vissers niets meer vangen. De stroomschokjes die worden gebruikt zorgen voor betere vangsten voor de Nederlandse vissers, maar de techniek is door het gebruik van elektriciteit omstreden. Het Europees Parlement stemde in januari zelfs in met een verbod op pulsvissen.
Sinds enkele weken beginnen ook kleinschalige Nederlandse vissers zich actief te verzetten tegen het pulsvissen. Een klacht bij het Europees antifraudebureau OLAF over pulsvissen werd ondertekend door kleine Nederlandse vissersorganisaties. Daarnaast deden er dus Nederlandse vissers mee aan het door de Franse milieu-organisatie Bloom georganiseerde protest.
Ze verspreiden fotocollages van zogenaamd door ons verwonde vissen.
De sfeer tussen de vissersgroepen is daardoor totaal verziekt. "Ze verspreiden fotocollages van zogenaamd door ons verwonde vissen", zegt Pim Visser, directeur van vissersorganisatie VisNed. "Ik zag de uiting 'waar een Urker heeft gelopen, groeit geen gras meer' voorbijkomen. Haal het woord Urker eruit en vul daar een willekeurige andere Nederlandse groep in en je begrijpt waarom wij een probleem hebben met dat soort uitspraken."
Bang
Andries Visser ontkent niet dat dat soort uitspraken worden gedaan ("dat is toch ook de waarheid"), maar volgens hem gaat het daar helemaal niet om. "Ze weten inmiddels dat het pulsvissen helemaal niet zo goed is als ze zeggen. Daarom zijn ze bang geworden van onze protesten."