Grieken demonstreren tegen de naamswijziging van buurland Macedonië
NOS NieuwsAangepast

Griekse regering-Tsipras overleeft motie van wantrouwen

De Griekse regering van premier Tsipras heeft een motie van wantrouwen overleefd. Die werd door de oppositie ingediend vanwege het akkoord deze week over de naamswijziging van buurland Macedonië. Na 27 jaar van gebakkelei werden de premiers van de twee landen het eens over een nieuwe naam voor dat land: Republiek Noord-Macedonië.

Het parlement steunde Tsipras. De motie werd met 153 tegen 127 stemmen verworpen. Dat zijn de parlementsleden van de coalitiepartijen min één.

Coalitiepartij Onafhankelijk Griekenland was tegen de naamswijziging, maar toch stemden bijna alle leden voor, om de regering niet te laten vallen. Slechts een lid stemde tegen. Hij is uit de partij gezet.

Protesten

Duizenden Grieken protesteerden buiten het parlement tegen het akkoord. Politie heeft flitsgranaten en traangas ingezet om te voorkomen dat ze het parlementsgebouw binnendrongen.

Sinds het uiteenvallen van Joegoslavië in 1991 lag Griekenland overhoop met Macedonië, dat internationaal vaak wordt aangeduid als Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM). In zijn grondwet noemt het land zich Republiek Macedonië.

Territoriale claims

De naam levert verwarring op met de Griekse regio Macedonië, en dus de wrevel van Athene. Beide landen beroepen zich op de geschiedenis van de Griekse oudheid. Griekenland is bovendien bang voor territoriale claims. Vanwege het conflict blokkeerde Griekenland de toetreding van Macedonië tot de Europese Unie en de NAVO.

Morgen tekenen de ministers van Buitenlandse Zaken een akkoord over de naamswijziging. Beide premiers zijn daar ook bij. Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door de parlementen van beide landen. In Macedonië wordt bovendien een referendum gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl