De politie krijgt er ongeveer 1100 agenten bij
NOS NieuwsAangepast

Politie krijgt meer agenten voor wijk en web

Om de veiligheid te vergroten krijgt de politie ongeveer 1100 extra agenten, heeft het kabinet besloten. De meeste nieuwe mensen gaan naar de politieregio's Oost-Nederland (226 formatieplaatsen), Zeeland-West-Brabant (135) en Rotterdam (126).

De regeringspartijen hebben in het regeerakkoord al afgesproken dat er 291 miljoen euro extra in de politieorganisatie wordt gestoken. Minister Grapperhaus heeft vandaag groen licht gekregen voor zijn plannen voor de besteding van dat geld.

Hij wil dat er 770 wijkagenten bij komen, 171 agenten voor de bestrijding van zware criminaliteit en 170 voor de opsporing van grensoverschrijdende cybercrime.

Verdeling extra politiemensen

Politieregio Extra formatieplaatsen
Oost-Nederland 226
Zeeland-West-Brabant 135
Rotterdam 126
Oost-Brabant 115
Den Haag 91
Noord-Nederland 82
Noord-Holland 61
Amsterdam 60
Midden-Nederland 55
Limburg 31
Landelijke Eenheid 129

De nieuwe agenten zijn nodig omdat er veel oudere agenten zijn die met pensioen gaan. Daarom zullen er de komende jaren 17.000 nieuwe agenten opgeleid worden. De Politieacademie moet worden uitgebreid om dit aan te kunnen.

Grapperhaus zegt dat het kabinet na lange tijd eindelijk weer kan investeren "en dat is ook noodzakelijk". Hij zegt dat de georganiseerde misdaad en digitale criminaliteit de politie vandaag de dag voor nieuwe uitdagingen stelt. "We willen een wendbare politie die nog beter toegerust is op de veiligheidsopgaven van deze tijd. Waakzaam en dienstbaar, zowel in de wijk als op het web."

De minister denkt dat hij niet iedereen tevreden zal stellen met de maatregelen. "Natuurlijk begrijpen we dat er altijd behoefte is aan nog meer politie, dat sommigen op meer hadden gehoopt." Maar hij is ervan overtuigd dat de maatregelen de komende jaren zullen leiden tot "een verantwoorde versterking van de politie."

Korpschef Akerboom van de Nationale Politie spreekt van "een goede eerste stap". "Maar ik moet realistisch blijven: de krapte blijft." Burgemeester Aboutaleb laat namens de regioburgemeesters weten tevreden te zijn "met deze eerste stappen".

Big data

Behalve in mensen steekt het kabinet jaarlijks 64 miljoen euro extra in technieken voor de bestrijding van digitale criminaliteit, die agenten beter in staat stellen om met zogenoemde big data om te gaan. Door grote hoeveelheden digitale informatie te analyseren kan de politie bijvoorbeeld criminele netwerken in kaart brengen.

In Groningen werken ze al met nieuwe technologie die daarbij helpt.

Zo wil de politie criminele netwerken in kaart brengen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl