Vissers protesteren, want 'toekomstige generatie krijgt het moeilijk'
Zo'n 600 vissers hebben in Amsterdam gedemonstreerd. Ze zijn het niet eens met nieuwe Europese regels en met de bouw van zo'n honderd windmolenparken op zee.
Zeventien viskotters voeren via IJmuiden naar Amsterdam om vervolgens te voet uit te komen bij de Dam. De rest van de vissers kwam uit het hele land en uit België met de bus naar de hoofdstad, waar ze ontvangen werden door CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.
"Eindelijk in de picture". Met spandoeken en fakkels gingen de 600 demonstranten richting de Dam:
Door de zogeheten 'aanlandplicht' van de EU zijn vissers verplicht om alle bijvangst mee aan land te nemen. Overboord gooien mag niet meer en dat is een probleem, zegt visser Jan de Boer die meevaart in zijn viskotter, de UK33. "Alle kleine, ondermaatse vissen moeten we meenemen naar de haven en die worden daar vernietigd."
Eerder mochten de vissers de bijvangst gewoon teruggooien. "Een deel overleeft dat gewoon en kan vervolgens groter en voor nageslacht zorgen." Daarnaast nemen de ondermaatse vissen veel ruimte in beslag op het schip, vertelt De Boer. "Dat kost geld, en dat krijgen we ook niet als we het meenemen naar land." Ondertussen worden op zijn viskotter schollen die eigenlijk te klein zijn gefrituurd.
De vissers zien ook het gebied waar zij hun netten mogen uitgooien steeds kleiner worden door de bouw van windmolenparken. "De energieproducent legt er wat boeien omheen en claimt het gebied", zucht Job Schot, visser en voorzitter van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht die de demonstratiedag organiseert.
Hij maakt zich zorgen over de plannen om zo'n honderd windmolenparken op zee te bouwen. "Van de zuidelijke Noordzee blijft al bijna niets over." Hij snapt dat energie duurzamer moet worden, maar vindt windmolens niet de oplossing. "Het zijn de plekken waar we van generatie op generatie altijd hebben gevist."
In onderstaande video vertelt visser Job Schot waarom hij het oneens is met de plannen van de regering.
In Amsterdam protesteerden niet alleen vissers, maar ook hun partners, kinderen en kleinkinderen. "Ik zing dit wel uit tot mijn pensioen, maar ik ben juist bang voor de toekomstige generatie", zegt Schot. "Zij gaan het moeilijk krijgen."
De Boer hoopt dat het protest ervoor zorgt dat Nederland een beetje oog krijgt voor de problemen van de vissers. "Het zou fijn zijn als mensen aan ons gaan denken."