Linkse oppositie kritisch over Wiebes: 'Hij maakt met iedereen ruzie'
De linkse partijen in de Tweede Kamer zijn boos over het opstappen van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Ze verwijten minister Wiebes dat hij zijn afspraken niet nakomt. De coalitie deelt die kritiek niet.
"Het herstel van vertrouwen in Groningen komt er niet als Wiebes met iedereen ruzie maakt en zijn plannen eenzijdig terugtrekt", zegt SP-Kamerlid Beckerman.
Alders schreef in een brief dat hij en Wiebes zodanig van opvatting verschillen dat hij de genomen besluiten niet kan uitvoeren. De minister wil een besluit over de versterking van de bijna 1600 woningen uitstellen totdat de risico's opnieuw in kaart zijn gebracht. Alders voelt zich daardoor buitenspel gezet.
Grote onzekerheid
PvdA-Kamerlid Nijboer vindt dat het vertrek van Alders bewijst dat Wiebes zijn afspraken met de regio niet nakomt, inwoners in grote onzekerheid laat en zelfs hun rechten schendt. Hij vindt dat "de minister in beweging moet komen en eindelijk naar de inwoners moet luisteren en afspraken moet nakomen".
GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren schrijft in een tweet dat ze vindt dat Groningen een fulltimecoördinator verdient met breed draagvlak in de regio, bij de politiek en de bewoners. "De schadeafhandeling en versterking lopen al jaren achter bij de afspraken en bij wat recht doet aan Groningers."
Geen verwijten
De coalitiepartijen CDA en D66 snappen de frustratie van Alders, maar verwijten het Wiebes niet. De partijen benadrukken dat dit kabinet ook het definitieve besluit heeft genomen om op termijn te stoppen met gaswinning in Groningen. Wel vinden ze dat Wiebes moet zorgen dat de afhandeling met de beschadigde huizen goed gaat lopen. "Er mag geen onduidelijkheid over de versterking van de woningen bestaan", aldus CDA-Kamerlid Mulder.
VVD-Kamerlid Yesilgöz vindt dat Wiebes het vertrouwen van de Groningers niet heeft beschaamd. "Ik hoor in Groningen ook andere geluiden", aldus het VVD-Kamerlid, die vindt dat het tijd is om met een schone lei te beginnen.
Volgende week gaat de Tweede Kamer in debat met Wiebes over het vertrek van Alders. Achter de schermen in Den Haag klinkt ook kritiek op Alders, omdat hij de verwachtingen niet waar heeft kunnen maken, constateert NOS-verslaggever Michiel Breedveld. Vorig jaar zijn slechts 87 woningen versterkt. "Zijn plotselinge vertrek wordt hier ook wel uitgelegd als een uiting van onmacht", aldus Breedveld.