NOS NieuwsAangepast

Schutter Texas 'spaarde de scholieren die hij mocht'

In kisten, een trenchcoat en een t-shirt met de opdruk Born to Kill stormde hij volgens getuigen de klas binnen. Met een afgezaagde shotgun en pistool schoot hij negen scholieren en een leraar dood op de Santa Fe High School in Texas. De vermoedelijke schutter is de 17-jarige scholier Dimitrios Pagourtzis; hij is opgepakt en aangeklaagd.

"Het had nog veel erger kunnen zijn als de bommen waren ontploft", zegt correspondent Wouter Zwart. In en rondom de school waren staafbommen geplaatst, maar die geïmproviseerde explosieven gingen niet af. De angst in de buurt is groot dat er nog meer liggen. "Wees voorzichtig met verdachte voorwerpen op straat, is de oproep aan burgers", zegt Zwart in het NOS Radio 1 Journaal.

De schutter opende het vuur in een lokaal waar tekenles werd gegeven. "Ik wilde mijn vrienden redden, maar wist dat ik weg moest wezen", zegt de 15-jarige Courtney Marshall, die naar eigen zeggen in de klas zat. Ze zag hoe een klasgenoot werd getroffen. "Ik wist dat die jongen achter me dood was."

Ook een andere getuige deed zijn verhaal:

'Hij deed de deur open en begon op Kyle te schieten'

Tien mensen raakten gewond, zeker twee liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Pagourtzis zou personen die hij mocht, hebben gespaard. Zodat ze het verhaal konden navertellen, zegt persbureau Reuters op basis van een arrestatierapport.

Meer dode scholieren dan soldaten in 2018

Het bloedbad is de op vier na dodelijkste schietpartij op Amerikaanse scholen in het recente verleden. In 2018 zijn al meer mensen gedood op scholen dan dat er zijn gesneuveld in het Amerikaanse leger wereldwijd, meldt The Washington Post. Een opvallende statistiek, want vorig jaar was het dodental in het leger juist vele malen hoger.

Er zijn dit jaar al zestien schietpartijen geweest in het onderwijs. Correspondent Zwart merkt dat het cynisme daarover groeit onder Amerikaanse tieners. Hij vertelt over een scholier in Sante Fe die gisteren een vraag kreeg van een journalist: 'Je had vast niet gedacht dat dit op jouw school zou gebeuren?'

Zwart: "Ze zei, met een hartverscheurende kalmte:"

Jawel hoor, het gebeurt overal. Ik heb altijd gedacht dat het hier uiteindelijk ook zou gebeuren.

Scholier tegen pers in Santa Fe

"Het is heel cynisch om te weten dat er momenteel een generatie opgroeit die rekening houdt met de dood op school", vervolgt Zwart.

Woede na Parkland

Na de aanslag op de middelbare school in Parkland in Florida gingen nog honderdduizenden scholieren in het land de straat op. Ze waren woedend over al het bloedvergieten en eisten strengere wapenwetgeving.

De protestmars March For Our Lives in Washington D.C.

President Trump verkende allerlei mogelijkheden om het probleem aan te pakken, zoals het mogelijk bewapenen van schoolpersoneel. Ook nu heeft hij gezegd "er alles aan te zullen doen" om scholen weer veilig te maken. Maar sinds het bloedbad van februari is er effectief nog niets veranderd.

"Nog geen concreet voorstel is doorgevoerd", vertelt onze correspondent. "Niet over het bewapenen van leraren. Niet over strengere screening van mensen die wapens willen kopen. Er is zelfs nog geen verbod op zogeheten bump stocks, ondanks dat iedereen in Amerika dat wil."

Een bump stock is een opzetstuk waarmee een semi-automatisch wapen kan worden gebruikt als volautomatisch wapen, zoals een mitrailleur. De Las Vegas-schutter kon daarmee vorig jaar de dodelijkste schietpartij in de recente geschiedenis van Amerika aanrichten: 58 doden. Ook Trump heeft daarna gezegd dat hij voor een verbod op bump stocks is.

Gelijkenissen met bloedbad in Columbine

De schietpartij in Santa Fe doet sterk denken aan die van 1999 in het plaatsje Columbine, Colorado. Ook toen droegen de daders lange zwarte jassen en kisten. Net als de vermoedelijke dader Pagourtzis nu, gebruikten ze destijds een afgezaagde shotgun en explosieven. Zelfs het dodental van deze schoolschietpartijen is identiek: tien.

De schutters in Columbine pleegden na hun daad zelfmoord. Dat was Pagourtzis volgens de politie ook van plan. "Maar hij had de moed niet om zelfmoord te plegen", zegt gouverneur Greg Abbott.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl