Ebola bereikt grote stad in Congo
De ebola-uitbraak in Congo lijkt niet langer beperkt te blijven tot een geïsoleerde regio met weinig inwoners. Voor het eerst is een persoon met de dodelijke ziekte aangetroffen in een grote stad.
De diagnose is gesteld in Mbandaka, een havenstad met honderdduizenden inwoners. Volgens de Congolese minister van Volksgezondheid gaat de uitbraak hiermee een nieuwe fase in. Ook Artsen zonder Grenzen (AzG) meldt de besmetting.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) reageert bezorgd: "Deze ontwikkeling is zorgwekkend, maar we hebben nu wel betere middelen dan ooit om ebola te bestrijden", zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. "De WHO en onze partners zetten nu beslissende stappen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan."
Preventie
Een dertigtal experts van de WHO is in Mbandaka ingezet om de verspreiding van het virus tegen te gaan en te monitoren. Daarbij wordt samengewerkt met het Congolese ministerie van Volksgezondheid en andere partners. Vooropstaat het contact leggen met lokale gemeenschappen over preventie van de verspreiding van het virus, het behandelen van ebola én het melden van nieuwe gevallen.
De teller van het aantal ebola-gevallen staat volgens de WHO op 44. Pas drie daarvan zijn in het laboratorium bevestigd. Volgens AzG worden intussen meer dan 500 mensen in het Afrikaanse land in de gaten gehouden vanwege mogelijk contact met ebola-patiënten.
Ebola is een stuk moeilijker te bestrijden in een grote stad. Hoe meer mensen, hoe groter de kans op besmetting.
Wel hebben hulpverleners een nog experimenteel vaccin tot hun beschikking. Gisteren kreeg de WHO toestemming van de Congolese autoriteiten om het middel in te zetten.
De ebola-uitbraak lijkt te zijn begonnen in de regio rond Bikoro, ten zuiden van Mbandaka. Daar zijn eerder al tientallen mensen overleden. In de meeste gevallen gaan onderzoekers ervan uit dat ebola de doodsoorzaak is.
Volgens de Nederlandse professor Marion Koopmans, hoofd viroscience aan het Erasmus MC, is deze ebola-uitbraak in Congo gevaarlijker dan eerdere uitbraken. Dat komt doordat het getroffen gebied ligt bij de Congo-rivier, waar veel scheepvaartverkeer is. De ziekte kan zich zo gemakkelijker verspreiden. Ook de hoofdstad Kinshasa ligt aan de rivier.