'Criminaliteit staat centraal bij Satudarah'
Bij motorclub Satudarah staat criminaliteit centraal en wordt geweld uitgelokt en beloond. Daarmee is de club een gevaar voor de samenleving. Dat zei het Openbaar Ministerie bij de behandeling van het verzoek om Satudarah te verbieden.
Het OM somde een reeks gewelddadige incidenten op waarbij Satudarah-leden betrokken zouden zijn geweest. Van bedreiging en mishandeling in cafés tot afpersing in het clubhuis en confrontaties met andere motorclubs.
"Het gaat om honderden incidenten", zei officier van justitie Toine van de Ven. "Ik noem er maar een paar, anders zijn we uren bezig."
Willekeurig slachtoffer
Het OM liet beelden zien van een massale vechtpartij in een Amsterdamse kroeg, nadat Satudarah-leden geweigerd zouden zijn. In een ander café zouden Satudarah-leden zomaar iemand hebben aangewezen aan nieuwkomers binnen de club. Zij moesten dit willekeurige slachtoffer in elkaar slaan om zich te bewijzen.
"Moeten wij dan echt geloven dat het iedere keer om een paar rotte appels gaat?" vroeg de officier van justitie zich af. "De waarheid is anders. De clubcultuur zorgt ervoor dat dit soort dingen gebeuren."
Iedereen loopt kans om slachtoffer te worden van geweld van motorclubs, betoogde het OM. "Voor de meeste Nederlanders zijn motorclubs een ver-van-mijn-bed-show. Maar iedereen die weleens in een café, restaurant of sportschool komt, loopt het risico na een ontmoeting met Satudarah-leden in het ziekenhuis te belanden."
Ook leden zelf zijn soms slachtoffer van geweld. Wie uit de club wordt gezet, loopt kans te worden mishandeld en afgeperst. Vrijwel niemand die bij Satudarah is vertrokken, durft bij de politie een boekje open te doen.
Geen wondermiddel
Het Openbaar Ministerie wil behalve Satudarah ook drie supportclubs verbieden. De civiele procedure dient bij de Haagse rechtbank, maar wordt behandeld in een extra beveiligde zittingszaal bij Schiphol. Verschillende Satudarah-leden zijn naar de rechtszaak gekomen.
Eerder verbood de rechter al motorclub Bandidos. Dat vonnis is belangrijk voor de zaak tegen Satudarah, zei het OM, omdat de clubs op veel punten vergelijkbaar zijn.
Volgens het OM is een verbod op motorclubs geen wondermiddel, maar maakt het optreden tegen criminelen wel makkelijker. "Het voorkomt dat ze alleen maar hun hesje hoeven te laten zien om anderen te intimideren en het voorkomt geweld omdat iemand in de clubkleding van de vijand loopt."
Dat je een boete moet betalen als je de vereniging verlaat, mag gewoon. Af en toe gaat er iets mis met de manier waarop die boetes worden geïnd, maar dat zijn de uitzonderingen.
Volgens de advocaat van Satudarah is het verhaal van het OM "een mengeling van feit en fictie". Justitie zou veel incidenten uit hun verband hebben getrokken. "Het beeld dat wordt geschetst is: alle motorlui zijn tuig", zegt advocaat Erik Thomas. "Je krijgt een label opgeplakt en daar is verrekte moeilijk onderuit te komen."
Dat er speciale emblemen worden uitgereikt aan leden die geweld hebben gebruikt, is volgens hem niet waar. Ook klopt het niet dat het afpersen van oud-leden een "verdienmodel" is. "Dat je een boete moet betalen als je de vereniging verlaat, mag gewoon. Af en toe gaat er iets mis met de manier waarop die boetes worden geïnd, maar dat zijn de uitzonderingen."
'Geen centraal gezag'
De verdediging vindt dat je niet de hele motorclub kunt verbieden, als individuele leden de fout in gaan. Binnen de club kunnen ook groepjes zich bezighouden met criminaliteit, zonder dat de rest daar vanaf weet, stellen de advocaten van Satudarah. Een centraal gezag zou er niet zijn.
De verdediging denkt ook dat een verbod weinig effect zal hebben en alleen maar zorgt voor een "waterbedeffect". De verdediging vindt daarnaast dat het OM via de strafrechter moet proberen om aan te tonen dat Satudarah een criminele organisatie is, in plaats van deze civiele procedure. Dat is eerder geprobeerd met de Hells Angels en niet gelukt.