Hete hangijzers in gesprekken Blok en Marokkaanse leiders
Willemijn de Koning
correspondent Marokko
Willemijn de Koning
correspondent Marokko
Het was een spannende dag voor minister Blok vandaag. Tijdens zijn bezoek aan Marokko moest een aantal hete hangijzers worden besproken met de Marokkaanse premier en de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en Justitie.
Zo zitten er honderden Riffijnen uit Noord-Marokko vast, onder wie familieleden van Nederlandse Marokkanen. Zij zouden onderdeel zijn van de protestbeweging 'Hirak', die actief is in het Rif-gebied. Volgens bronnen zouden deze gevangenen ook gemarteld worden.
Volgens journalistiek platform Republiek Allochtonië durft de helft van de Marokkaanse Nederlandse Hirak-aanhangers deze zomer niet naar Marokko. De activisten zijn bang om opgepakt te worden, mede naar aanleiding van berichten dat de Marokkaanse autoriteiten eerder dit jaar arrestatiebevelen hadden uitgevaardigd tegen een aantal Marokkaanse Nederlanders.
Blok heeft deze zorgen naar eigen zeggen vandaag overgebracht. "Daarop zei zowel de premier als de minister van Justitie, dat ze als ze niet gezocht worden vanwege ernstige criminaliteit met een gerust hart hierheen kunnen komen."
De criminaliteit die toeneemt in Groningen komt vaak door de afgewezen Marokkaanse asielzoekers die daar in asielzoekerscentra zitten.
Ook de reis de andere kant op, van Marokko naar Nederland, werd besproken. De minister wil de samenwerking met Marokko op het gebied van immigratie verbeteren. Zeker 1100 Marokkanen kwamen afgelopen jaar via Spanje aan in Europa, dus het immigratievraagstuk is belangrijk.
"Ik heb de slechte economische situatie in de Rif aangestipt, wat een reden is van deze immigratie. Marokkaanse jongeren die een asielzoekersstatus aanvragen in Nederland krijgen deze vaak niet. Wij willen ze dan terugsturen, maar Marokko werkt moeizaam mee aan deze terugkeer."
Blok heeft de Marokkaanse autoriteiten gevraagd om de bureaucratische procedures hierachter te vergemakkelijken. "Deze jongens zorgen vaak voor overlast. Zo neemt de criminaliteit bijvoorbeeld toe in Groningen en dat komt vaak door de afgewezen Marokkaanse asielzoekers die daar in asielzoekerscentra zitten."
Belang van mensenrechten
Ook benadrukte de minister het belang van het respecteren van mensenrechten. "Ik vind het belangrijk dat mensen hun mening mogen uiten en mogen demonstreren. En als er al sprake is van een rechtszaak, dat er dan een eerlijk proces plaatsvindt."
Vorige week wilden de Nederlandse oud-minister Ploumen en EU-parlementariër Kati Piri naar de Rif om daar de situatie te bekijken. Hun bezoek werd niet goedgekeurd door de lokale autoriteiten. Later ontkende Marokko het tweetal te hebben tegengehouden. Blok wil zich niet met die situatie bemoeien, gaf hij vandaag aan. "Ik ga niet tussen twee mensen zitten die het niet eens zijn over wat er precies is gezegd, maar ik vind het van groot belang dat alle mensen vrij rond kunnen reizen."
Verder sprak Blok vooral over de economie en de strijd tegen terrorisme waarin Marokko en Nederland volgens hem goed samenwerken.
Ook daden
Er waren vandaag niet alleen woorden, maar ook daden. Om het gevecht tegen jeugdwerkloosheid te steunen opende Blok de 'Orange Corner' in Rabat: een platform dat zelfstandig ondernemen voor lokale jongeren bevordert. Ook de economische uitwisseling tussen Nederland en Marokko wil Blok bevorderen. Dat hoopt hij te doen door een ereconsul, een soort ambassadeur, te vestigen in Tanger.