World Press Photo: match jij de foto met de gebeurtenis?
73.044 foto's, ingezonden door 4548 fotografen uit 125 landen dingen vanavond mee om de titel 'beste nieuwsfoto van het afgelopen jaar'. Welke foto het wordt blijft nog even geheim, maar dat de World Press Photo ook dit jaar een bijzondere is, is zo goed als zeker.
61 foto's werden afgelopen jaren uitgeroepen tot World Press Photo. Herken jij ze nog? Test je kennis en zoek in dit memory-spel de juiste foto bij de juiste gebeurtenis. Werkt het beste op mobiel of in Chrome, of klik hier.
Het is ook in het memory-spel goed te zien: de winnende foto's verbeelden vaak gruwelijke verhalen met veel leed. "Dat is nou eenmaal hoe nieuws vaak werkt", zegt World Press-directeur Lars Boering. "Media sturen hun beste fotografen naar de grootste brandhaarden in de wereld. Het zijn vaak die foto's die bij ons worden ingestuurd."
Het is dus geen beleid van de jury om alleen de foto's van gruwelijkheden te kiezen, benadrukt Boering. Wel hoopt hij dat "andere stromingen" de komende jaren dominanter worden: "Zo hebben we een prachtige fotoserie binnengekregen uit Zanzibar, waar vrouwen zwemles krijgen. Ook dat soort foto's verdient internationale aandacht, alleen al omdat ze uitgaan van iets positiefs."
Of Boering dit jaar een favoriet heeft, wil hij niet zeggen: "Dan geef ik mogelijk een te grote hint naar de winnaar van vanavond". Wel kijkt hij met extra bewondering naar een aantal foto's die meededen aan eerdere verkiezingen.
Een van die foto's werd gemaakt door John Stanmeyer en toont een groep Afrikaanse mannen op een strand, allemaal met hun telefoon hoog in de lucht. "Die foto wordt hoe dan ook een anker in de geschiedenis van onze verkiezing. De afbeelding toont niet alleen de ellende van het migreren, maar toont ook liefde voor het moederland en nog zoveel meer", aldus Boering.
Dit jaar is de 61e uitreiking van de World Press Photo, een feestelijke gelegenheid. Want het gaat goed met de fotografie, benadrukt Boering. "Het maken van foto's is populairder dan ooit. Overal worden verhalen verteld, dat is geweldig."
Wel maakt de directeur van World Press Photo zich zorgen over de omstandigheden waarin en waaronder fotografen moeten werken: "Veel fotografen worden beperkt in de vrijheid alles te kunnen vastleggen, anderen worstelen met steeds lagere vergoedingen voor de plaatjes die ze schieten. Dat baart me zorgen."
Als hij nog een wens mag uitspreken voor de toekomst: een grotere rol voor vrouwen in de fotografie. "Je wilt diverse verhalen vertellen, dat kan alleen als ze gemaakt zijn door diverse mensen." Dit jaar is 16 procent van de ingestuurde foto's gemaakt door een vrouw, iets meer dan vorig jaar, "Maar we zijn er nog lang niet", benadrukt Boering.
Vorig jaar werd de World Press Photo voor de 60e keer uitgereikt. We maakten toen deze selectie met de verhalen achter de iconische foto's: