Studenten bij de 'Mars voor ons leven'
NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden scholieren VS de straat op tegen wapenwet

  • Job Boonstra

    redacteur Bureau Washington

  • Job Boonstra

    redacteur Bureau Washington

Er had nog geen spreker het podium beklommen, maar de straten in Washington DC waren al stampvol. Tienduizenden demonstranten, vooral scholieren, gaven op zaterdag tijdens de 'Mars voor ons leven' gehoor aan het protest van de overlevenden van de schietpartij in Parkland, Florida. Ze willen een strengere wapenwet. Hun boodschap: genoeg is genoeg.

"Het was afgrijselijk, er zijn geen woorden voor", zegt Yaell Livini. "Het was de zwaarste tijd die mijn familie ooit heeft gehad." Haar zusje zat op de tweede verdieping van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland toen de schietpartij plaatsvond.

'17 angels'

Samen met haar moeder deelt ze tijdens de mars armbandjes uit met de naam van de school. Aan de binnenkant staat '17 angels' gedrukt, ter nagedachtenis aan de 17 slachtoffers die vielen bij de schietpartij. "De afgelopen maand is er veel veranderd in het wapendebat, maar het is niet genoeg. Daarom zijn we hier en we proberen zoveel mogelijk lawaai te maken."

Yaell Livini

Betogers gingen niet alleen in de hoofdstad de straat op: er werd gedemonstreerd in 800 steden in Amerika, waaronder Boston, Houston, Miami en New York. In een park bij de school waar de schietpartij plaatsvond verzamelden zich ruim 20.000 scholieren. Ze droegen spandoeken met leuzen als "Waarom zijn jullie wapens belangrijker dan onze levens?".

Politieke aardverschuiving

Een van de demonstranten in Washington DC is Jay Feltman. Hij komt ook uit Parkland en haalde een paar jaar geleden zijn diploma op dezelfde school, die het toneel was van een van de ergste schietpartijen op een school in de VS. "Als er ooit iets verandert aan de wapenwetten, dan is het nu. Ik heb nog nooit zo'n protest gezien."

Jay verheft zijn stem terwijl de menigte luid "Vote them out" schreeuwt. Het is een centraal thema in de beweging, want de scholieren die zich nu inzetten voor verandering zijn erop gebrand over een paar jaar politici weg te stemmen die zich nu verzetten tegen hervormingen. Ze hopen op een politieke aardverschuiving.

Terwijl overlevenden van de schietpartij de mensen in Washington DC toespreken, zingen artiesten als Demi Lovato de menigte moed in. Er zijn weinig mensen die niet persoonlijk te maken hebben gehad met wapengeweld in de VS.

"In de week na de schietpartij in Florida was er een incident op de school van mijn dochter," zegt David Griffith uit Illinois. "Gelukkig waren er geen gewonden, maar er werden wel twee jongens gearresteerd. Na Parkland waren er ongeveer 300 van dat soort incidenten op scholen."

David kijkt zijn dochter Tara aan. Tijdens het incident ging haar school in lockdown. "Je beseft niet hoe eng het eigenlijk is totdat je er middenin zit", zegt ze. "Nu wordt er gezegd dat we docenten moeten bewapenen, maar daardoor wordt de school een soort gevangenis. We willen gewoon af van de wapens, zodat we ons veilig kunnen voelen."

David en Tara

Toch is er al veel veranderd sinds de schietpartij in Florida. "We hebben hier winkels waar je melk en brood koopt en in het volgende schap kun je een wapen kopen", zegt Gabrielle uit Maryland. "Veel van die winkels hebben die wapens uit hun assortiment gehaald."

Samen met een aantal medescholieren organiseerde Gabrielle gastgezinnen voor studenten die alleen naar Washington DC zijn gereisd. "Veel van hen zijn nog geen achttien en kunnen dus geen hotelkamer boeken. Wij wonen zelf heel dicht bij DC, dus we stellen ons huis open voor mensen die een slaapplek nodig hebben."

  • NOS
    Demonstranten bij de 'Mars voor ons leven'
  • NOS
    Protestbord bij de 'Mars voor ons leven'

Miljoenen Amerikanen werden geïnspireerd door de emotionele reacties van scholieren als Emma González, want veel mensen hebben persoonlijk ervaring met wapengeweld.

Zoals Liam uit Maryland: "Bij de jaarwisseling is er een meisje van mijn school doodgeschoten toen iemand haar huis was binnengedrongen. De veranderingen sinds de schietpartij in Florida zijn goed, maar het is niet genoeg. Wapens die bedoeld zijn om oorlog mee te voeren zouden niet in handen moeten kunnen komen van een gewone burger."

Trump gaat golfen

Na de schietpartij in Parkland heeft president Trump het ministerie van Justitie opdracht gegeven met een verbod te komen op zogenoemde 'bump stocks', een opzetstuk waarmee van een semi-automatisch wapen een automatisch wapen kan worden gemaakt.

Ook sprak hij met vertegenwoordigers van de machtige Amerikaanse wapenlobby NRA, maar dat leidde niet tot aanpassingen van de wet. Trump stelt als oplossing voor dat leraren wapens gaan dragen, zodat ze kunnen terugschieten als iemand op een school het vuur opent.

Hij liet zich overigens niet zien bij de mars in Washington. Trump was in zijn buitenhuis in Florida en werd vanochtend naar zijn golfclub gereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl