Russische kiezer stemt opnieuw voor zes jaar Poetin: 'Rusland, Rusland!'
De presidentsverkiezingen in Rusland zijn met grote overmacht gewonnen door zittend president Poetin. De Kiescommissie laat weten dat inmiddels 99 procent van de stemmen is geteld en dat Poetin ruim 76 procent van de stemmen krijgt. Dat is meer dan in 2012 toen 64 procent van de kiezers hem steunde.
Ook de opkomst is belangrijk. De 65-jarige Poetin wilde een ruim mandaat van de kiezer en hoopte op een hoge opkomst. Volgens persbureau TASS heeft ruim 67 procent van de Russische kiezers gestemd. Er waren 97.000 stembureaus en ongeveer 110 miljoen stemgerechtigden.
Er zijn verschillende gevallen van verkiezingsfraude gemeld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er geen zaken gerapporteerd die van invloed kunnen zijn op de uitslag.
Dat Poetin voor de vierde keer een termijn van zes jaar als president zou winnen, stond al lang vast. De vraag was alleen nog hoe groot zijn overwinning zou zijn. Van de overige kandidaten krijgt de communist Pavel Groedinin de meeste stemmen, zo'n 13 procent. Als derde eindigt waarschijnlijk de fel-nationalistische politicus Vladimir Zjirinovski met zo'n 6 procent van de stemmen. De overige kandidaten komen niet boven de 2 procent uit.
In een eerste reactie heeft Poetin aanhangers in Moskou bedankt voor hun steun en hij scandeerde samen met hen "Rusland, Rusland". Hij zei dat de kiezers gezien hebben wat er de afgelopen jaren is bereikt ondanks moeilijke omstandigheden en beloofde nieuwe successen. Ook zei hij dat het land een grote toekomst tegemoet gaat en dat het belangrijk is om de eenheid te bewaren.
Over de komende jaren zei Poetin dat hij geen plannen heeft voor grondwetswijzigingen. Zo'n wijziging zou nodig zijn om ook na de komende zes jaar aan de macht te blijven. Dat idee van een verslaggever lachte hij weg door te zeggen: "Eens even tellen, denk je dat ik zal blijven zitten tot ik 100 ben?"
Met dank aan de Britten
Een van de campagnemedewerkers van Poetin denkt dat de grote overwinning mede te danken is aan de zaak-Skripal, de voormalige Russische dubbelspion die in Groot-Brittannië is vergiftigd met een zenuwgas. De Britten wijzen het Kremlin aan als de schuldige en krijgen daarin steun van onder andere een aantal EU-landen en de VS.
"Altijd als Rusland ergens zonder bewijzen van beschuldigd wordt, wat doet het Russische volk dan? Het schaart zich als één man achter het centrum van de macht", zegt Andrej Kondrasjov. Hij denkt dat de opkomst hierdoor 8 tot 10 procent hoger is uitgevallen.
Poetin zei in zijn dankwoord nog eens dat het onzin is dat Rusland achter de aanval zou zitten en dat hij bereid is de Britten bij te staan in het onderzoek.
Geen kans voor oppositie
Poetins belangrijkste tegenstander, oppositieleider Aleksej Navalny, was uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Hij werd verschillende keren veroordeeld, onder meer voor het verduisteren van een partij hout en het houden van politieke bijeenkomsten zonder toestemming.
Volgens Navalny waren de veroordelingen politiek gemotiveerd en probeerde het Kremlin zo zijn ambities te dwarsbomen. Hij had opgeroepen de verkiezingen te boycotten. De verkiezingsdatum valt samen met de herdenking van de annexatie van de Krim door Rusland, vier jaar geleden.
Poetin leidt Rusland al sinds 2000. Hij was tot 2008 president, daarna vier jaar premier onder president Medvedev en sinds 2012 weer president. Volgens de Russische wet kan hij na de komende termijn, die duurt tot 2024, niet nog een keer president worden.