Koerdische strijders verjaagd uit centrum Afrin
De Koerdische enclave Afrin in het noordwesten van Syrië is in handen gevallen van Turkse militairen en de Syrische rebellen die meevechten met het Turkse leger. De manschappen hebben het centrum van Afrin volledig onder controle en de Koerdische YPG-strijders zijn verjaagd.
Op foto's en filmpjes op sociale media is te zien hoe Turkse en Syrische vlaggen gehesen worden in de Syrisch-Koerdische stad. Turkse militairen, gesteund door de Syrische milities, haalden in het hart van Afrin met een bulldozer een beeld neer van Kawa, een smid uit een bij de Koerden geliefde legende.
Geen guerrillastrijd
Vanmorgen vroeg werd de inname van Afrin al gemeld door de Turkse president Erdogan. Vanuit Syrisch-Koerdische hoek wordt ontkend dat de enclave volledig is veroverd door de Turken en hun sympathisanten.
Maar het lijkt erop dat de YPG-milities, die eerder nog hadden gezworen een stadsguerrillastrijd te zullen ontketenen tegen de Turken, samen met vluchtende burgers de regio hebben verlaten. Vermoedelijk hebben ze hun toevlucht gezocht in oostelijker gelegen gebieden die nog in Koerdische handen zijn.
Zo konden de Turken en de Arabische milities vannacht redelijk gemakkelijk de stad innemen.
Turkije viel eind januari Syrië binnen om de Koerdische milities uit Afrin te verdrijven. Ankara wil geen militante Koerden in het grensgebied met Syrië, omdat ze nauwe banden zouden hebben met de verboden Koerdische PKK in Turkije. Turkije kreeg daarbij hulp van de Arabische rebellen van het Vrije Syrische Leger.
In Turkije is grote steun voor de operatie in Syrië, omdat het volgens Erdogan een kwestie van nationale veiligheid is.
In de steek gelaten
De Koerden, die elders steun uit de VS kregen, voelen zich in Afrin in de steek gelaten. De VS wilde mogelijk niet op het strijdveld oog in oog met NAVO-bondgenoot Turkije komen te staan.
Het is onduidelijk wat Turkije verder gaat doen met de enclave. President Erdogan benadrukt dat zijn manschappen niet moeten worden gezien als een bezettingsmacht maar als bevrijders. Maar, zegt correspondent Lucas Waagmeester, de Koerdische bevolking van Afrin heeft weinig affiniteit met de Turken en de Arabische milities. Ook het neerhalen van het standbeeld "zal niet echt worden gewaardeerd". "Het wordt echt afwachten hoe de bevolking van Afrin de Turkse aanwezigheid gaat slikken", aldus Waagmeester.
Vluchtelingenstroom
De strijd om Afrin heeft de afgelopen week een enorme vluchtelingenstroom op gang gebracht. Sinds woensdag hebben volgens de VN zeker 88.000 burgers de enclave verlaten.
Het Syrisch Observatorium meldt dat 150.000 inwoners naar veiliger gebied zijn vertrokken.