Colombia stemt bij parlementsverkiezingen tegen FARC-akkoord
De partij van president Juan Manuel Santos heeft bij parlementsverkiezingen in Colombia flink verloren. Het was de eerste keer dat de Colombianen stemden sinds het vredesakkoord met de FARC werd gesloten. De rechtse Democratische centrumpartij van oud-president Álvaro Uribe, fervent tegenstander van dat akkoord, werd de grootste.
De FARC deed ook mee aan de verkiezingen, maar kon niet op veel steun onder de bevolking rekenen. De Colombianen leden tientallen jaren onder de gewapende strijd van de marxistische guerrillastrijders, die naar schatting zo'n 220.000 mensen het leven heeft gekost. De FARC haalde nog geen 0,5 procent van de stemmen. Toch krijgen de ex-guerrillero's vijf zetels in zowel het Huis als de Senaat, is afgesproken in het vredesakkoord.
Akkoord op de schop?
Minder dan 50 procent van de 36 miljoen kiesgerechtigden nam de moeite om de gang naar de stembus te maken. Wat de uitslag betekent voor het met de FARC gesloten akkoord, is onduidelijk.
Santos, die in 2016 dat akkoord met de FARC bereikte en daar de Nobelprijs voor de Vrede voor kreeg, zag zijn coalitie verliezen. Zijn partij, de grootste voor de verkiezingen van gisteren, duikelde naar de vijfde plaats. Samen met de twee andere partijen waarmee hij een coalitie vormde, kwam het blok uit op 38 procent van de stemmen voor de Senaat en 43 procent in de Kamer van Afgevaardigden.
Presidentsverkiezing open race
De verkiezingen van gisteren worden gezien als graadmeter voor de presidentsverkiezing op 27 mei, die volgens deskundigen een open race is. Santos kan niet worden herkozen. Zijn partij heeft de hoofdonderhandelaar van het vredesakkoord met de FARC, Humberto de la Calle, naar voren geschoven.
Maar die wordt niet gezien als de belangrijkste kanshebber. Dat zijn senator Ivan Duque, die door Uribe naar voren is geschoven, en de linkse kandidaat Gustavo Petro. Zijn partij werd gisteren de op één na grootste.
Duque is kritisch over het akkoord met de FARC en wil het aanpassen. Petro steunt het vredesakkoord en wil ook de onderhandelingen met de kleinere guerrillabeweging ELN afronden. Die strijders namen voor deze verkiezingen een wapenstilstand in acht. Het waren de rustigste verkiezingen in de recente geschiedenis van Colombia.
De voormalige FARC-leider Rodrigo Londono, beter bekend onder zijn nom de guerre Timochenko, heeft zich teruggetrokken als presidentskandidaat, werd een paar dagen geleden bekend. De FARC zal niet met een nieuwe kandidaat komen.