'Rusland vecht in Syrië door totdat alle opstandelingen zijn uitgeschakeld'
"Rusland is nu zo dicht bij het einddoel, die gaan de strijd in Syrië nu niet opgeven", zegt correspondent Marcel van der Steen over de aanhoudende gevechten in de rebellenenclave Oost-Ghouta.
Maandag kondigde president Poetin eenzijdig een gevechtspauze aan van vijf uur per dag, zodat zieken en gewonden geëvacueerd konden worden uit Oost-Ghouta. Maar ook vandaag voerde het Syrische regeringsleger, dat door de Russen wordt gesteund, weer bombardementen uit.
"Dat de Russen nu zeggen dat ze om de burgers geven, lijkt vooral voor de bühne", zegt Van der Steen. "Het lijkt erop dat ze hetzelfde willen doen als in Aleppo: net zo lang bombarderen tot het doel bereikt is."
Wapenstilstand
Poetins voorstel voor een dagelijkse gevechtspauze was niet de eerste poging om het geweld in Oost-Ghouta een halt toe te roepen. Zaterdag eiste de VN-Veiligheidsraad een wapenstilstand van minstens dertig dagen, na een week van bruut geweld. Het bestand hield nog geen halve dag stand.
Rusland mengt zich al bijna tweeëneenhalf jaar in de oorlog in Syrië. Eind september 2015 bombardeerde de Russische luchtmacht voor het eerst doelen in het door burgeroorlog verscheurde land. Sindsdien is de situatie op het slagveld drastisch veranderd. Met de val van IS-bolwerk Raqqa, eind 2017, is die terreurorganisatie vrijwel verslagen. Het regime van president Assad is op de meeste plaatsen aan de winnende hand.
"Sinds de Russische inmenging is de situatie in Syrië in een stroomversnelling geraakt", zegt Van der Steen. Rusland vocht er niet alleen tegen IS, maar ook tegen opstandelingen tegen president Assad. Dat zijn in de ogen van Poetin ook terroristen.
'Doorpakken'
Hoewel Rusland in december aankondigde troepen terug te trekken uit Syrië, lijkt het erop dat de Russische strijd nog niet gestreden is. Het land vecht door tot alle opstandelingen verdreven zijn. "Nu de eindstreep zo dichtbij is willen ze doorpakken, totdat de rebellen helemaal geen gebieden meer in handen hebben."