Al 81 maanden is het warmer dan gemiddeld op Spitsbergen
Op Spitsbergen is het al meer dan 80 maanden op rij warmer dan gemiddeld. De temperatuur is er op dit moment 15 tot 20 graden hoger dan normaal. Dat vertelt Kim Holmen, directeur van het Noorse Pool-onderzoeksinstituut op Spitsbergen, in een interview via Skype.
Normaal is het op Spitsbergen nu -10 tot -20. Vandaag is het plus 4 en regenachtig.
Het Noordpoolgebied warmt meer dan 2 keer sneller op dan de rest van de wereld. De winters op Spitsbergen zijn nu gemiddeld 10 graden warmer dan 20 jaar geleden, zegt Holmen. Binnen de Arctische regio zijn er dan ook twee gebieden die het snelst veranderen, zegt Holmen: Spitsbergen en Franz Joseph Land (een eilandengroep boven West-Rusland).
Dat het klimaat in deze gebieden het sterkst en snelst verandert, komt volgens Holmen doordat de oceanen opwarmen. Dit warmere water wordt door de golfstroom naar de regio toegedreven. Het warme water laat het ijs smelten en voorkomt ook dat er nieuw ijs wordt gevormd.
Het leidt tot grote veranderingen in het klimaat: er is nu vaker regen in plaats van sneeuw, er is meer bewolking in de winter en het ijs smelt eerder in het voorjaar.
De Utrechtse hoogleraar Roderik van de Wal denkt dat er een verband is tussen de kou bij ons en de warmte in het Noordpoolgebied. Maar, zegt hij, er is geen verband tussen de warmte daar en klimaatverandering. "Klimaatverandering vindt plaats op lange tijdschalen, een kleine opwarming, en daar bovenop komt de variabiliteit van het weer. Die variabiliteit is in het Arctische gebied veel groter dan bij ons. Het kan daar een paar dagen boven 0 zijn en volgende week weer 20 graden vriezen."
Het is een verontrustende trend en betekent dat er allerlei processen kunnen ontstaan die we niet kennen.
Het betekent ook dat het klimaat daar sneller verandert dan bij ons. "Dat is een verontrustende trend. Het betekent dat er allerlei processen kunnen ontstaan die we niet kennen."
Voor mensen die dezer dagen naar buiten kijken en denken dat het 'wel meevalt' met de opwarming, heeft hij een advies: "Zij moeten meer naar gemiddeldes kijken dan zich laten leiden door de waan van de dag. De gemiddeldes wijzen uit dat de temperatuur stijgt. En dat is wat ons zorgen baart."