EU wil sancties tegen generaals Myanmar voor doden Rohingya
De Europese Unie wil sancties tegen hoge militairen in Myanmar die verantwoordelijk zijn voor de vervolging van Rohingya. EU-ministers willen onder meer een reisverbod en bevriezing van tegoeden van de legertop. De VS en Canada hebben al sancties ingesteld.
Het leger van Myanmar heeft mogelijk duizenden Rohingya-moslims vermoord. Honderdduizenden Rohingya zijn voor het geweld gevlucht naar buurland Bangladesh.
Ook zijn dorpen van de moslimminderheid platgebrand. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat op satellietbeelden is te zien dat het leger van Myanmar de afgelopen weken met bulldozers tientallen dorpen met de grond gelijk heeft gemaakt. Volgens mensenrechtenorganisaties probeert het regime zo het bewijs van zijn misdaden te laten verdwijnen, Myanmar spreekt van wederopbouw van de regio.
Etnische zuivering
De regering heeft de gevluchte Rohingya beloofd dat ze kunnen terugkeren, maar dat is vanwege de verwoesting van de dorpen praktisch onmogelijk, zegt Human Rights Watch. De Verenigde Naties noemden het geweld tegen de islamitische minderheid eerder een 'etnische zuivering'.
De Europese ministers dienen maandag een officieel verzoek voor het instellen van sancties in bij Eurocommissaris Mogherini. Ook komen ze met een verklaring waarin ze de regering van Myanmar ertoe oproepen om twee journalisten van het Britse persbureau Reuters vrij te laten. Die werden opgepakt toen ze onderzoek deden naar massagraven met Rohingya.