Vogels spotten via webcam: van liefde bedrijven tot knallende ruzie
Van het paren tot het eieren leggen, van het voeden tot het uitvliegen. Wie graag wat meer inzicht krijgt in het leven van vogels kan vanaf vandaag verschillende vogelsoorten live volgen via de webcam Beleef de Lente van de Vogelbescherming. "We hopen natuurlijk dat mensen zien hoe mooi en fascinerend vogels zijn", vertelt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming Nederland.
Eerder in het winterseizoen zette de organisatie op verschillende plekken in Nederland webcams neer. "Dat doen we nog voor er vogels in de buurt zijn." Nu kunnen vogelliefhebbers het lief en leed van de bosuil, kerkuil, slechtvalk, steenuil, koolmees, ijsvogel en ooievaar zien. En nieuw dit jaar: de zeearend.
"Het is de grootste vogel van Nederland, als hij z'n vleugels spreidt dan is hij zo groot als een deur." Met een camera op 15 meter hoogte kan ook dit dier nu in de gaten worden gehouden. "We hebben hem al even op het nest gezien."
Het blijft de natuur en het valt dus niet te voorspellen wat er de komende tijd te zien gaat zijn op de webcams. "De bosuil is meestal de eerste die op de eieren zit. We hebben hem al op de camera gezien dus we verwachten wel dat dat gaat gebeuren."
Ook de ooievaar is al gespot. "We hebben er twee met elkaar zien paren. Maar dat hoeft niet persé te betekenen dat er snel eieren komen, het kan ook zijn dat ze nog bezig zijn met het smeden van een band.
Je ziet ze de liefde bedrijven, maar ook knallende ruzie hebben.
De Vogelbescherming hangt de webcams al een aantal jaren op en elk jaar worden de beelden door honderdduizenden mensen bekeken. "En mensen kijken er soms wel minuten lang naar. Als je de vogels gaat volgen is het gewoon net een soap. Je ziet ze de liefde bedrijven, maar ook knallende ruzie hebben. Zo zitten er elke dag weer cliffhangers in en krijg je een band met de kuikens."
Voor wie geen zin heeft om de hele dag de camera's in de gaten te houden, zet de Vogelbescherming dagelijkse hoogtepunten online. Waarschijnlijk worden de webcams ergens in juni weer weggehaald. "We wachten tot alle vogels zijn uitgevlogen."